Home Vijesti Unatoč štrajku Porezna u kontroli: “Ne bježite od inspektora”

Unatoč štrajku Porezna u kontroli: “Ne bježite od inspektora”

SHARE

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH, unatoč započetom štrajku upozorenja, u smanjenom intenzitetu izvršavaju radne zadatke i provode aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije i sprečavanju rada “nacrno”.

Tako je na području Federacije BiH Porezna uprava 11. prosinca izvršila ukupno 130 inspekcijskih nadzora kojim su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju: ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, frizersku, zlatarsku, djelatnost proizvodnje i prodaje kruha i peciva, špeditersku djelatnost i druge proizvodno-uslužne djelatnosti.

U 130 kontrola inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 35 neprijavljenih radnika, 34 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, sedam objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i devet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Brze kontrole

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 16 objekata, a u 70 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 194.600 KM, priopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Prije stupanja zaposlenika Porezne uprave u štrajk, u brzim kontrolama provedenim 22. studenog izvršeno je 248 kontrola u kojima je otkriveno 95 radnika “nacrno”.

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Iz Porezne uprave poručuju da će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za poduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

Ne bježite od inspektora

Napominju da Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade “nacrno” da o tome obavijeste ovu upravu. Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantirana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovi radnog odnosa.

Zbog toga ne trebate bježati od inspektora Porezne uprave kao što je to bilo u posljednjoj kontroli, poručuju iz Porezne uprave.

Iz Porezne uprave pozivaju sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave ovoj upravi.  Porezna uprava, također,  poziva sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Kako navode iz PUFBiH, svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave se mogu dostaviti anonimno putem:  e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333, i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti”.