Home Crna kronika Liječnici su danas štrajkali zbog napada na liječnicu u Širokom Brijegu, a...

Liječnici su danas štrajkali zbog napada na liječnicu u Širokom Brijegu, a evo što kaže osumnjičeni za napad

SHARE
Liječnici Doma zdravlja Široki Brijeg održali su petominutni prosvjed zbog nasilja kojemu su izloženi, a koje je kulminiralo ovotjednim napadom na zdravstvenu djelatnicu koju je, prema policijskom priopćenju, verbalno i fizički napao Petar Bogut.

Širokobriješki liječnici izlaskom ispred Doma zdravlja upozorili su na nezavidan položaj u kojemu se nalaze, uslijed nedostatka zdravstvenih djelatnika i teških uvjeta u kojima rade. Upozorili su da su nezaštićeni zakonom te da se taj zakon mora mijenjati kako bi se napad na zdravstvenog djelatnika tretirao kao napad na službenu osobu.

Ovaj nemili događaj nas je okupio i ujedinio, došli smo iskazati podršku kolegici, ali da iskoristimo priliku da ukažemo na naš nezahvalan i nezavidan položaj. Osim što skrbimo o silnim pacijentima, manjak je liječnika, a osim verbalnih moramo trpiti i fizičke napade. To je nedopustivo i neprihvatljivo, rekla je u izjavi za medije liječnica Ivanka Knezović.

Knezović je dodala da se uskoro mora poraditi na tome da liječnici budu zaštićeni zakonom.

Znalo se i prije događati dosta verbalnih napada, pacijenti nemaju strpljenja, ne mogu čekati. Znate da je u medicini pravilo trijaže, a ako je pacijent i naručen, on se mora strpiti ako dođe 2-3 pacijenta hitnih slučajeva. Iako ste naručeni npr. u 8 sati, možete biti primljeni u 9:30, jer radimo prema hitnosti. Ovo je za sada akcidentalni slučaj tjelesnog napada, ali ovime iskazujemo podršku kolegici, poručila je Knezović.

Ivanka Knezović ukazala je na to da je nemili događaj okupio liječnike koji djeluju u teškim uvjetima

Franjo Musa, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u ŽZH, rekao je da je ovaj prosvjed organiziran s ciljem da se javnost i nadležne institucije upoznaju sa sve češćim nasiljem kojemu su izloženi zdravstveni djelatnici.

Tu se radi u prvom redu o službi Hitne pomoći, ali i ostalim službama. Nadamo se da će prosvjed uroditi plodom. Tu mislimo na izmjenu Zakona gdje se napad na zdravstvenu osobu nije tretirao kao napad na službenu osobu, s tim da su se izgrednici provlačili s lakšim novčanim kaznama, obično od oko 600 KM. Nadamo se da će se to promijeniti. Još želimo želimo povećati sigurnost na radnom mjestu, posebno u Hitnoj, gdje u noćnim satima dolaze osobe u alkoholiziranom stanju kao i pod utjecajem narkotika, a tu mislim na uvođenje kamera i zaštitara preko noći, rekao je Franjo Musa, dodajući da se ovaj slučaj dogodio u Ginekološkoj službi, gdje su u tom trenutku bile samo dvije zaposlenice, piše Jabuka.tv

S druge strane, osumnjičeni za napad Petar Bogut se ovih dana oglasio i ispričao svoju stranu priče, te tvrdi da on nije nikog fizički napao, ali se ispričao zbog verbalnog napada

Evo njegove verzije događaja, kako je prenosi portal Širokibrijeg.info:

Dana 11.12.2018. godine oko 15:30 sati, Petar Bogut dovozi svoju suprugu Martinu koja je u devetom mjesecu trudnoće u Dom zdravlja u Široki Brijeg na odjel Ginekologije, kako bi ista izvadila uputnicu za bolničko liječenje u svezi trudnoće jer svaki sat može doći do poroda.

Nakon sat vremena, Martina se vidno uzrujana vraća u vozilo, što suprug zapaža te ju pita što se dogodilo. Ona mu govori detalje kako je liječnica bila drska prema njoj, kako je troje ljudi ušlo preko reda… Na što Petar ostaje zatečen čuvši te riječi, izlazi iz vozila i zaputi se prema tom odjelu. Dolazi do pulta za prijem gdje uočava kako nikoga nema i to ga još više uzrujava. Šakom udara u pult i pronalazi liječnicu i pomoćnu sestru u zajedničkoj prostoriji kako odmaraju uz kavu, to ga još više razljućuje i počinje govoriti kako su bezobrazni i da ih može biti sram da se tako ophode prema jednoj trudnoj ženi koja može roditi svaki sat, a treba samo jednu uputnicu i kako primaju preko reda pacijente.

Liječnica se nakon tih Petrovih riječi uznemiruje, počinje se derati na njega i pitati “tko je on da se tako ponaša”, kreće prema njemu, govori mu da je to rodbina i da nema veze što je njegova žena čekala. Petar nakon tih riječi upućuje još nekoliko verbalnih riječi. Liječnica se nastavlja kretati prema njemu s namjerom da ga udari, nogom zamahuje ali on se odmiče i ona udara u vrata, pokušava još jednom, ali Petar zatvara ta vrata i drži “šteku” vrata koja liječnica želi otvoriti. Nakon nekog trenutka Petar nogom udara metalnu kantu smeća koja se nalazi u hodniku te napušta ovu ustanovu, a što možete čuti od Petra pred kamerama portala koji nam prepričava cijeli događaj, kao i dolazak policije po njega i odvođenja na davanje izjave.

Svjestan svoga ponašanja, Petar se javno ispričao zbog nemilog događaja, psovki i verbalnog vrijeđanja koja je uputio djelatnicima Doma zdravlja Široki Brijeg. Ali napominje kako je njihovo ponašanje prema njegovoj ženi bilo ispod svakog profesionalnog odnosa prema pacijentu. Demantira bilo kakvo nanošenje ozljeda nekome od njih.

Martina je za medije kazala detalje što se događalo u čekaonici, kako su pacijenti ulazili preko reda i što se sve dogodilo nakon što je ušla kod liječnice i kakva se komunikacija između njih dvije vodila, a što možete poslušati kroz video intervju, koji donosi portal Širokibrijeg.info