Home Crna kronika Divljali preko 200 km/h, studentica Ivana Obad poginula. Vještak: Brzina nije uzrok...

Divljali preko 200 km/h, studentica Ivana Obad poginula. Vještak: Brzina nije uzrok nesreće

SHARE

Nastavilo se ponovno suđenje u slučaju tragične prometne nesreće u kojoj je prije osam godina poginula mlada studentica, 20-godišnja Ivana Obad iz Dubrovnika.

Za prometnu nesreću koja se dogodila 5. studenoga 2010. sudi se Marinu Čolaku i Daliboru Opačku.

Utrkivali se po cesti, poginula je mlada studentica

Ivana je, podsjetimo, poginula kao Čolakova suputnica u Ferrariju koji je planuo nakon sudara s Nissanom 350D koji je vozio Opačak. Do nesreće je došlo kada je Čolak nepropisno pretjecao Opačka s 205,3 km/h. Na prvom je suđenju također utvrđeno da je i Opačak vozio 205 kilometara na sat.

Djevojka je ostala zarobljena u vozilu koje se zapalilo u sudaru do kojeg je došlo jer su se njih dvojica utrkivali na autocesti prema Rijeci. Obojica su na početku ponovljenog suđenja izjavili da nisu krivi.

Čolaku i Opačku mogao bi pomoći iskaz sudskog vještaka Zvonka Ivašića koji Index ima u posjedu.

Ivašić je, naime, izjavio kako je riječ o iznadprosječnim vozačima te da brzina nije uzrok nesreće. Ivašić je vozačke sposobnosti Čolaka i Opačka počeo hvaliti nakon što ga je Čolakov odvjetnik pitao o njegovom manevru skretanja udesno nakon kontakta njegovog i Opačkovog automobila.

“Oni su natprosječni vozači, brzina nije uzrok”

“To je u svakom slučaju reakcija natprosječnog vozača koji je skretanjem udesno i udarom u prepreku uspio zadržati svoje vozilo u traženoj putanji i ne sletjeti s kolnika”, iskazao je vještak Ivašić na suđenju.

Odvjetnica obitelji preminule djevojke vještaka je pitala što točno podrazumijeva pod iznadprosječnim vozačem.

“To je vozač koji uspješno upravlja vozilom u iznadprosječnim uvjetima. Smatram da su oba okrivljenika iznadprosječni vozači. Da nije došlo do međusobnog kontakta između dva vozila, do nesreće ne bi došlo jer su oni prošli kroz zavoj”, odgovorio je vještak.

Na poseban upit zamjenika državnog odvjetnika sudski je vještak odgovorio da je po njegovom mišljenju uzrok nesreće presijecanje puta jednog vozila drugom i njihova kolizija u tom slučaju.

Bili su osuđeni na tri godine zatvora, presuda je ukinuta zbog greške suda

Obrana Čolaka nije bila zadovoljna i ovakvim iskazom vještaka Ivušića pa je prigovorila da je vještak prvo iskazao da na temelju materijalnih tragova nije u mogućnosti odrediti kako su se vozila kretala, a da je unatoč tome dao decidirano mišljenje o uzroku nesreće.

Odvjetnica obitelji nesretne djevojke prigovorila je dijelu iskaza u kojem je vještak Čolaka i Opačka okarakterizirao kao iznadprosječne vozače. Kazala je kako iz cijelog dokaznog postupka proizlazi da su, između ostalog, kršenjem prometnih propisa izazvali prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom mlade osobe.

Čolak i Opačak su u prosincu 2015. nepravomoćno osuđeni na tri godine zatvora, ali je Županijski sud u Rijeci ukinuo osuđujuću presudu zato što je sudac prekoračio svoje ovlasti, piše Index.hr