Home Politika ŠTO POLITIČARI KAŽU O DANAŠNJOJ ODLUCI SIP-a: Jedni prijete tužbama i zovu...

ŠTO POLITIČARI KAŽU O DANAŠNJOJ ODLUCI SIP-a: Jedni prijete tužbama i zovu Inzka u pomoć, drugi kažu da je ova odluka bila jedina moguća

SHARE

Zaatupnik Hrvatske demokratske zajednice BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul izjavio je novinarima da današnja odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’, ali i da je jedina moguća ako se imaju u vidu odredbe Izbornog zakona BiH koje nalažu kriterij posljednjeg popisa stanovništva u BiH.

”Stranke oklupljene oko Hrvatskog narodnog sabora tražit će izmjene Izbornog zakona koje bi bile sasvim u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić”’, kazao je Kožul.

Članovi SIP-a su, većinom od 5:2 glasa, u utorak donijeli odluku o načinu popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH, koja je temeljena na rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine i uz odrednicu kako će iz svake od deset županija unutar entiteta biti delegiran barem po jedan pripadnik svakog konstititutivnog naroda.

Sukladno odluci SIP-a najveći broj hrvatskih izaslanika u Dom naroda, odnosno po tri, delegirat će županije Središnja Bosna, Hercegovačko-neretvanska te Zapadno-hercegovačka. Dva izaslasnika delegirat će Hercegbosanska županija, dok će se iz preostalih šest županija delegirati po jedan hrvatski zastupnik.

Uz takav izračun izvjesno je kako bi HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima mogao osigurati najmanje 12 od 17 mjesta u Hrvatskom klubu unutar Doma naroda i time bitno utjecati na proces uspostave vlasti u Federaciji BiH.

S druge strane, odmah su uslijedile reakcije i najave tužbama.

Središnje izborno povjerenstvo BiH ispunjava ratne ciljeve Milošević – Tuđman, navedeno je u priopćenju Građanskog saveza povodom odluke SIP-a o modelu popunjavanja Doma naroda.

Nihad Čolpa, zastupnik u zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Građanskog saveza rekao je kako će ta stranka podnijeti krivične prijave protiv članova SIP-a ”zbog skandalozne odluke o dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH koja nije u skladu sa Ustavom FBiH i konačnom i obavezujućom odlukom Zavoda za statistiku FBiH”.

”GS će podnijeti krivične prijave protiv Zdenka Milinovića i Velimira Jukića kao i njihovih zamjenika, jer nisu objavili rezultate popisa osoba koja ne žive u BiH, te na taj način doprinijeli da popis iz 2013. nije referentan, kvalifikovan i adekvatan za izborni proces. Smrtonosnom odlukom po Dayton SIP je nastavio ispunjavati ratne ciljeve Milosević – Tuđman i uveo apartheid na teritoriji FBiH. Rezultat ove odluke će biti da nećemo imati vlasti na razini BiH sve dok Ustavni sud BiH ne donese odluku po apelacija koja će sigurno uslijediti, jer ne vjerujem da će se netko usuditi da formira vlast sa HDZ i SNSD nakon ovakve skandalozne odluke”, naveo je Čolpa.

Rekao je kako smatra da je ”krajnje vrijeme da OHR prestane izražavati zabrinutost i tako srozavati svoj ugled, već da konkretno djeluje, u suprotnom OHR i međunarodna zajednica treba da javno priznaju da Dayton više ne važi”, prenosi Bljesak.info