Home Gospodarstvo FBiH: Od 1. siječnja skuplja struja za ovu kategoriju potrošača, ako niste...

FBiH: Od 1. siječnja skuplja struja za ovu kategoriju potrošača, ako niste među njima navodno nemate razloga za brigu

SHARE
Poskupljenje je zaključak sastanka predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH s predstavnicima Vlade FBiH, koji je jučer održan u Sarajevu.

Sve se svodi na cijenu koju Elektroprivreda BiH mora prilagoditi Europskoj uniji, odnosno burzi električne energije u Budimpešti.

“Tržište električne energije je liberalizirano već dvije godine, to su direktive Europske unije i mi smo apsolutno za to. Ipak, moramo biti pošteni i reći da nam to tržište nekada ide na ruku, a nekada ne. To tržište je specifično jer je struja roba koja se ne može skladištiti i cijene dosta variraju. Sad se dogodilo da je 2018. godine, a posebno u posljednjem kvartalu, cijena struje otišla znatno prema gore, a jedan od glavnih razloga je povećanje taksi na CO2 koji se uzima u EU, a te takse u BiH nema”, objašnjava Smailbegović za Klix.ba.

I naravno, kada se navedeni razlozi uzmu u obzir, Elektroprivreda BiH ima mogućnost struju prodavati skuplje. Ipak, Udruženje poslodavaca FBiH apeliralo je na Vladu da struju ne smiju posmatrati kao robu, nego kao resurs koji će biti komparativna prednost bh. gospodarstvu.

“Treba znati da BiH izvozi struju i EPBiH može jednim dijelom sve to skupa kompenzirati povećanim cijenama u izvozu. Vlada FBiH je zato nama prezentirala cijene koje su blago istupanje iz tržišnog principa, ali ne u konačnici, jer bi tako kršili zakone, ali bi se cijena koliko-toliko fiksirala. Mi smo tim relativno zadovoljni”, objašnjava Smailbegović.

Kako kaže, treba imati u vidu da građani u BiH i regiji plaćaju neekonomsku cijenu i elektroprivrede moraju pokriti i taj gubitak.

Kako kaže ovaj sugovornik Klix-a, ne bi trebalo biti straha kada je riječ o poskupljenju robe i usluga kao odgovoru na poskupljenje struje.

“Da je došlo do povećanja od 20 do 30 posto, tada bi lančano došlo do poskupljenja robe i usluga. Ali u ovom slučaju mislim da strahu nema mjesta. Također, pojedini poslodavci će dobiti jeftiniju struju zbog, recimo, ranijih loših ugovora, ali u prosjeku će poskupljenje ići od dva do pet posto”, kazao je Smailbegović.

Zasad nema indikacija da će se ista stvar ponoviti u narednom razdoblju, a to zavisi od tržišne cijene i od toga kada će BiH uvesti takse na CO2, što je neminovno.

Podsjetimo, već ranije su mediji prenijeli kako je Elektroprivreda BiH tražila povećanje cijene tz. industrijske struje, a zanimljivo je kako tada Elektroprivreda HZHB i Elektroprivreda RS-a nisu tražile povećanje cijena električne energije za bilo koju kategoriju potrošača, iako, kako su tvrdili poslodavci, posluju u istim uvjetima kao i Elektroprivreda BiH.