Home Društvo Posušje: Divlje deponije prijete, nadležne službe traže rješenje

Posušje: Divlje deponije prijete, nadležne službe traže rješenje

SHARE

Jučer je u prostorijama Općine Posušje zasjedao Stožer civilne zaštite na svojoj redovnoj 14. sjednici pod predsjedavanjem zapovjednika stožera načelnika Branka Bage.

Na stožeru je otvoreno i raspravljano o nekoliko važnih tema iz svakodnevnog života građana pa su tako razmatrane pritužbe stanovništva na mogući ekološki problem u nastajanju.

Naime, po razmatranom, na području Tribistova i Rakitna postoji više lokacija divljih deponija koje već sada ugrožavaju lokalno stanovništvo i mogu biti izvor zaraza.

Iako u primarnoj nadležnosti stožera nije rješavanje ovog pitanja ipak je donesen zaključak da se uputi inicijativa nadležnoj općinskoj službi kako bi se naložile potrebne mjere za rješavanje ovog problema, ali i utvrdi odgovornost svih koji imaju povjerene ovlasti po pitanju odvoza otpada i sanacije deponija u ovim mjesnim zajednicama, navedeno je na stranici Općine Posušje.

U skladu sa stvarnim potrebama utvrđenim neposredno na terenu stožer je na jučerašnjoj sjednici pokrenuo inicijativu za osnivanje dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Vira i Rakitna, a kao koordinator za ovu aktivnost određen je vršitelj dužnosti zapovjednika Profesionalne vatrogasne postrojbe Posušje Mario Čutura.

Usvajajući izvješća o stanju sustava civilne zaštite u općini donešen je i zaključak kojim se zadužuje nadležna ustanova za komunalne djelatnosti da završi poslove oko dovršavanja hidrantske mreže na području Vira, Rakitna, Graca i Osoja.

Na ovoj sjednici također su kao točke dnevnog reda razmatrane i usvajane odluke koje se tiču financijskih sredstava ostvarenih na temelju posebnih naknada za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća, odluke o planovima i programima rada stožera za iduće razdoblje, kao i izvješća PVP Posušje i Službe za zaštitu i spašavanje sa visina HGSS.

Na Program razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u općini Posušje za razdoblje od 2019. do 2023. godine stožer je dao pozitivno mišljenje i uputio ga u daljnju proceduru prema Načelniku i Općinskom Vijeću koja podrazumijeva javni uvid.

Javni uvid u ovaj program bit će dostupan na službenoj web stranici Općine Posušje i trajati će do 15. siječnja 2019. godine.