Home Gospodarstvo U HNŽ-u 211 osoba dobilo poticaje za sadnju smilja, najviše iz Stoca

U HNŽ-u 211 osoba dobilo poticaje za sadnju smilja, najviše iz Stoca

SHARE

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a ovih dana je izvršilo isplatu poticaja za sadnju smilja na području ove županije. Prema podatcima koji se mogu naći na službenoj internet stranici Ministarstva, čak 211 osoba je dobilo sredstva koja su uglavnom u rasponu od 300 do 835 maraka, ovisno o veličini nasada smilja. Prema odluci koju je potpisao ministar Donko Jović, obračun novčane potpore za proizvodnju smilja vršen je u iznoisu 167 maraka po 0,1 hektaru zasađene površine.

– Klijenti su za isplatu novčane potpore dužni imati aktivne bankovne radune koje su dali u Registar poljoprivrednih gospodarstva (RPG) i Registar klijenata (RK) – stoji u navedenoj odluci, ali se i navodi kako je klijent dužan izvršiti povrat novca ako poljoprivredni inspektor utvrdi nezakonito dobivanje sredstava.

Poticaji se događaju u trenutku kada je “smiljomanija” u Hercegovini doživjela krah, a veliki broj ljudi je odustao od rada na  plantažama. Razlog tomu je veliki pad cijena smilja i eteričnog ulja od ove biljke, a za sve je kriva prekomjerna proizvodnja koja se dogodila u Hercegovini u samo dvije godine.

Institucije nisu bile spremne za takvo nešto, nisu pružile dovoljnu potporu ljudima niti su pokušale pronaći tržište za ovaj proizvod. Rezultat svega je da je cijena sirove mase smilja sa 3 do 5 maraka pala na samo 1 KM, a cijena eteričnog ulja je trostruko manja nego je to bilo na početku priče o smilju u Hercegovini.

Poticaji koje dijeli MInistarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ neće znatnije popraviti stanje na ovome polju niti će nekoga privoliti da se bavi ovim poslom. Dodijeljeni iznosi samo će malo ublažiti traumu onima koji su imali velika očekivanja od priče o smilju i pomoći im da namire trpezu uoči blagdana koji su pred nama.

U poslu oko smilja iduće godine će ostati samo oni koji su ranije osigurali prodaju eteričnog ulja, dok su ostali već počeli tražiti druge izvori prihoda. Nažalost, za mnoge je smilje bio zadnji pokušaj ostanka na ovim prostorima, a nakon što je i on propao, otišli su prema Njemačkoj i drugim europskim državama. Priča o smilju je veliko upozorenje svima kako veliki projekti i prilike za posao mogu biti upropaštene ako se u njih uđe bez plana i načina kako doći do konačnog cilja.

Tko je sve dobio poticaje možete vidjeti klikom na LINK