Home Politika Mate Radeljić objavio povjerljive razgovore s Predsjednicom

Mate Radeljić objavio povjerljive razgovore s Predsjednicom

SHARE

Mate Radeljić, razriješeni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za unutarnju politiku, očitovao se o svom razrješenju.

Pismo Mate Radeljića prenosimo u cijelosti:
“Povodom mog današnjeg razrješenja dužnosti savjetnika za unutarnju politiku Predsjednice Republike Hrvatske želim hrvatsku javnost upoznati s okolnostima koje su tome prethodile i pojasniti razlog zbog kojeg nisam htio podnijeti ostavku.

Odluku o mom razješenju priopćio mi je 5.12.2018. u kafiću “Torte i to”, Grahorova 5, u Zagrebu, šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić.

Taj dan (srijeda) bio sam u Sisku s Predsjednicom Republike u sklopu izmještenog ureda. Franić me nazvao oko 13 sati sa zamolbom da se hitno sastanemo nakon što se vratim iz Siska. Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike. Priopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik.

“Odmah na početku razgovora rekao mi je (Franić) da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike”

Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti. U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram: -“Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene”. Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao Predsjednicu. Najprije se nije javila, ali je nazvala koju minutu kasnije.

Prepričao sam joj razgovor s Franićem. Prvo je šutjela koju sekundu, a onda mi je rekla da ne zna o čemu je riječ i da će odmah nazvati njegovog šefa Markića. Franić se na to samo nasmijao i rekao da, ako je tako, ostanemo još neko vrijeme, pa ćemo vidjeti hoće li ga njegov šef Markić nazvati nakon poziva Predsjednice i citiram: “opozvati zadatak”. Markić ga nije nazvao i mi smo se razišli.

Iduća dva dana izmještenog ureda odradio sam profesionalno svoj posao i Predsjednici, s kojom sam se cijelo vrijeme vozio u kombiju, nisam spominjao naš telefonski razgovor, jer nije ni ona meni. Samo mi je najavila da ćemo razgovarati u ponedjeljak.

U ponedjeljak 10.12. Predsjednica me pozvala na razgovor oko 19 sati. Trajao je samo nekoliko minuta. Rekla mi je isto što i Franić pet dana ranije – da ide u rekonstrukciju ureda i da se više ne uklapam u njezine planove, jer sam smetnja u odnosima s premijerom. Rekao sam joj da je to njezino pravo, ali da je krajnje nekorektno da mi je tu odluku priopćila preko djelatnika SOA-e. Kratko je prokomentirala da ona nema veze s tim i da je, citiram: “Franić glup što se sa mnom sastajao u kafiću”. Rekao sam joj: “predsjednice, ali Franić mi je rekao isto što i vi sada”. Odgovorila je da to nije povezano jedno s drugim.

Tada sam odlučio da ostavku neću podnijeti, jer nisam htio pristati na činjenicu da mi je moju smjenu prvi najavio visoki dužnosnik obavještajne službe, a ne osoba koja me imenovala na tu istu dužnost.

Bez obzira na sve, bila mi je čast služiti četiri godine svojoj Domovini na dužnosti savjetnika za unutarnju politiku Predsjednice Republike. Neosporno je pravo Predsjednice Republike mijenjati svoje savjetnike, isto kao što je njezino pravo i mijenjati svoj politički smjer, ali način na koji mi je priopćena odluka o razrješenju ne služi na čast osobi za koju sam radio u predizbornoj kampanji i u dosadašnjem dijelu mandata”, stoji u pismu.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Radeljića je razriješila s dužnosti savjetnika predsjednice za unutarnju politiku s današnjim danom, a s Pantovčaka je javljeno i da neće biti novog imenovanja savjetnika za unutarnju politiku.

Radeljić je bio najdugovječniji savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović, a prije je surađivao s Branimirom Glavašem, Antom Đapićem, Ivom Sanaderom, Jadrankom Kosor, Vesnom Škare Ožbolt, Berislavom Rončevićem, Tomislavom Karamarkom i Ivanom Vrkićem.

U Uredu predsjednice zasad nisu željeli komentirati očitovanje dojučerašnjeg savjetnika Mate Radeljića, koji je u svom priopćenju, iznio niz optužbi na račun SOA-e i predsjednice te otkrio svoju verziju zbog čega je morao otići s Pantovčaka.

O odlasku Radeljića počelo se u medijima nagađati odmah nakon što je Ured predsjednice zbog afere SMS napustio savjetnik za nacionalnu sigurnost Vlado Galić. No, razlozi za Radeljićevu smjenu bili su drugačiji. Predsjednica, naime, u zadnje vrijeme po svaku cijenu želi popraviti odnose s premijerom Andrejom Plenkovićem kako bi dobila HDZ-ovu potporu za drugi mandat. A prepreka tome, čini se, bio je Radeljić koji u Plenkovićevom krugu nije omiljen, te ga smatraju jednim od glavnih krivaca za stalne trzavice i sukobe na relaciji Pantovčak- Banski dvori.

U tom kontekstu početkom mjeseca bila je znakovita i izjava šefa Sabora Gordana Jandrokovića koji je komentirajući te sukobe izjavio: “Netko te sukobe namjerno generira i pokušava izazvati sukob između predsjednice i MVEP-a. Trebamo utvrditi tko to radi, zašto to radi i koje su mu namjere”. Iako Jandroković tada nikoga nije imenovao, svi su pretpostavili da je riječ upravo o Radeljiću, koji nije poput Galića želio sam podnijeti ostavku, nego je očito čekao da ga Kolinda Grabar Kitarović sama razriješi.

Ivica Šola je pak Radeljića ranije u jednoj svojoj kolumni opisao kao čovjeka koji je zabio nož u leđa svim svojim bivšim šefovima.