Home Vijesti Mostar: Dom zdravlja sam proizvodi električnu energiju

Mostar: Dom zdravlja sam proizvodi električnu energiju

SHARE

Dom zdravlja (DZ) Mostar dobio je solarne panele, odnosno instalirana je fotonaponska elektrana od 23 kW.

Od ideje pa do realizacije ovog projekta, odnosno do prvih kilovata je prošlo, navode, skoro dvije godine. Tada je menadžment imao viziju da zgrada Doma zdravlja Mostar bude “pametna, samoodrživa i ekološki osviještena”, i prema tome cilju, tvrde, smo krenuli malim ali sigurnim koracima.

Projekt ove solarne elektrane je planiran da ide u korak s projektom utopljavanja zgrade.

”Svjesni otežavajuće situacije u kojoj se svi nalazimo i velikih poteškoća sa iznalaženjem sredstava za ove projekte možemo reći da smo presretni zbog svega što smo uspjeli napraviti. Od danas proizvodimo vlastitu električnu energiju, dobivenu od sunca, te ju distribuiramo u naš sustav. Obnovljivi izvori energije su budućnost naše planete, a područje Hercegovine obiluje prirodnim resursima koji su odličan potencijal za ovu namjenu”, navode iz Doma zdravlja.

Beneficije ovakvih projekata se, tvrde, multipliciraju kako za samu zgradu i njene djelatnike i korisnike, tako i za cijelu društvenu zajednicu. Osim značajnih ekonomskih ušteda, moramo naglasiti i prednost neškodljivosti prema okolišu.

”Svoje snage sada usmjeravamo za uspješan nastavak ovog jedinstvenog i velikog projekta, a zanimljivo područje prirodnih resursa je voda, koju smo pronašli prije par mjeseci u krugu zgrade. Nadamo se skoroj objavi realizacije i ovog segmenta”, priopćeno je.

Podršku u ovom projektu iskazao je Grad Mostar i Fond za zaštitu okoliša FBiH, prenosi Vrisak.info