Home Crna kronika PAŽNJA ‘Manijaka ima i više nego što mislite, a slike vašeg djeteta...

PAŽNJA ‘Manijaka ima i više nego što mislite, a slike vašeg djeteta koje objavite na društvenim mrežama prodaju se na deep webu’

SHARE

Slavko je 56-godišnjak koji živi u jednom malenom gradiću u BiH. Njegova supruga ne zna da već mjesecima razmjenjuje lascivne poruke preko Facebooka s 13-godišnjakinjom, piše 100posto.hr

Dok je ona na poslu, on polugol sjedi za računalom, djevojčici tipka prostote i nagovara ju da se nađu. Slao joj je i slike penisa te više puta u prepisci naglasio kako mu ne smeta što ona ima 13, a on 56 godina.

„Pošalji mi sliku svoje ribice. Nikome ju neću pokazati, kunem se djecom“, pisao je 13-godišnjakinji, a ona mu je obećala udovoljiti, ako joj pošalje selfie na kojem drži prst na nosu.

Kada je Slavko poslao selfie, ‘djevojčica’ mu je odgovorila fotografijom policijske značke Federalne bosanske policije. Njegovi podaci i prepiska proslijeđeni su nadležnim institucijama, a protiv njega je pokrenut kazneni postupak.

Još jedan balkanski predator postao je žrtvom lovaca na pedofile. Ime i prezime manijaka kao i gnjusna prepiska koju je vodio s maloljetnicom objavljuje se potom na društvenim mrežama i dostavlja predstavnicima medija.

U lokalnoj zajednici, manijak koji 13-godišnjakinji šalje sliku penisa potom završava na stupu srama.

Stop pedofiliji Facebook

Stop pedofiliji Facebook

Duboka ilegala

Ovaj primjer ilustracija je uhodane diverzije pomoću koje organizirana grupa građana okupljena u inicijativu Stop pedofiliji (SP) hvata internetske predatore u svim zemljama bivše Jugoslavije i njihove identitete otkriva javnosti u svojoj Facebook grupi. Do sada su ih na ovaj način ulovili stotinjak, a ne namjeravaju stati.

Raskrinkali su brojne pedofile iz Srbije, BiH, Makedonije, Slovenije, ali i iz Hrvatske. Posljednjeg pedofila Hrvata ulovili su u Rijeci. Jeziv je podatak da se novi slučajevi u grupi objavljuju gotovo na tjednoj bazi.

Skupinu lovaca na pedofile čini desetak operativaca uz određeni broj suradnika koji im pomažu. Oni su obični su građani različitih profesija i obiteljski ljudi.

Portal 100posto razgovarao je s jednim od osnivača ove građanske akcije, tajnovitim gospodinom Nikolićem. On je kazao da su inicijativu koja djeluje u dubokoj ilegali osnovali nakon što su im se znanci i članovi obitelji žalili da su im djeca postala metom internetskih manijaka.

„Ideja je došla spontano. Potakli su nas izvještaji o silovanju djece, učestalosti i prisutnosti pedofilije u svim segmentima života i njenoj ekspanziji na društvenim mrežama. Globalno gledajući, u svakom trenutku, u real timeu oko 750 000 predatora konstantno vreba djecu na društvenim mrežama. Prema mom mišljenju, ima ih još i više jer mnogi od njih napadaju s lažnih profila žena i djece, a ima i onih koji se toliko dobro kamufliraju da im nitko ne može ući u trag. Uvidjeli smo da su građani neobaviješteni o ovoj opasnosti pa smo odlučili da ih ovim putem upoznamo s tom realnošću“, objašnjava gospodin Nikolić te dodaje da im je ovo više od posla.

Čekamo da se oni prvi jave, a s njima se dopisujemo mjesecima

„Svi imamo poslove kojima se bavimo i od njih živimo. Ovo se ne radi zbog novca. Recimo da smo mi prirodni odgovor na izopačenost“, objasnio je Nikolić i otkrio nam način na koji vabe pedofile glumeći da su maloljetne djevojčice.

Stop pedofiliji Facebook

Stop pedofiliji Facebook

Posjedujemo diverzije, lažne profile djevojčica koje pohađaju više razrede osnovne škole. Ti profili plutaju internetom. Na njima nema provokativnih fotografija u minicama i s dekolteima, već samo fotografije djece. Nikada ih ne kontaktiramo prvi nego čekamo da oni naprave prvi korak i pošalju djetetu zahtjev za prijateljstvom. Uvijek prvo oni stupaju u kontakt. Prepiska traje mjesecima jer pedofili polako zadobivaju povjerenje i kontrolu nad žrtvom. Dopisivanje je u početku ‘prijateljsko’, no s vremenom postaju sve nasrtljiviji. Pojedine nadležne službe neformalno znaju o kakvim se diverzijama (lažnim profilima) radi“, pojašnjava princip lova na pedofile gospodin Nikolić te upozorava kako je na prostorima bivše Jugoslavije više tisuća predatora koji ordiniraju na društvenim mrežama.

„Objavljujemo samo mali dio onih koje ulovimo. No, to ne znači da one koje ne objavimo zaboravimo. Daleko od toga“, kaže.

Nikolić smatra da je do pojave internetskih predatora došlo zbog toga što mlađe generacije puno više znaju o novim tehnologijama nego njihovi roditelji.

„Internet revolucija je servirana na prečac mladim naraštajima dok većina starijih zaostaje u tom segmentu. Kako netko tko manje zna od djeteta o društvenim mrežama, može zaštititi dijete na internetu? Zato smo i odlučili da na ovaj način skrenemo pažnju roditeljima da tamo negdje može vrebati zlo i njihovo dijete“, govori gospodin Nikolić koji kaže da je svaki slučaj koji otkriju sam po sebi ogavan, no da su najgori oni koji dijete nagovaraju da se s njima sastane.

Kazne su u ex Yu zemljama male, trebalo bi ih pooštriti

„U slučajevima gdje postoji otvorena namjera predatora da se nađe s djetetom i s njim imaju seks, može završiti i gore od toga. Slučajevi u kojima predator nagovara dijete da se s njim sastane, zove žrtvu na more ili na planinarenje zahtijevaju posebnu pažnju i posebne procedure“, upozorava lovac na pedofile i dodaje kako je neformalna suradnja s policijom i tužilaštvom korektna.

Puno su veći problem kazne. Za razliku od anglosaksonskih zemalja gdje pedofili ako ih uhvate u ovakvoj prepiski s djetetom u startu budu osuđeni na dvije, tri godine zatvora, na prostorima bivše Jugoslavije kazne su puno blaže. Namjera bez direktnog kontakta sa žrtvom u ex Yu pravosuđima spada u blaža kaznena djela.

„Kazne se trebaju pooštriti kao na primjer u anglosaksonskim zemljama koje predatore ulovljene na ovakav način osuđuju na višegodišnje zatvorske kazne bez obzira na to što djevojčica s kojom su se dopisivali nije prava. Ovdje je na žalost, situacija potpuno drugačija. Treba mijenjati dosta toga što se tiče zakona i kaznene politike vezane za pedofiliju“, smatra gospodin Nikolić.

Stop pedofiliji Facebook

Stop pedofiliji Facebook

Ipak, onaj dio koji ne odradi zastarjelo pravosuđe, napravi pritisak javnosti. Objava imena i prezimena uhvaćenih pedofila u medijima i na društvenim mrežama omogućava da budu identificirani i odbačeni od okoline.

„Kada otkrijemo javnosti njihove identitete ti dojučerašnji ugledni građani i vjerni supruzi budu raskrinkani kao pedofili. Imali smo slučaj u bosanskom gradiću Busovača da je pedofil kojeg smo razotkrili bio ugledan građanin, svojedobno odlikovan od Franje Tuđmana“, otkriva naš sugovornik te dodaje kako uhvaćeni pedofili često lažu da su im hakirani profili. Zbog toga lovac koji glumi djevojčicu od pedofila traži da se fotografira u određenoj pozi kako bi se jasno potvrdio identitet.

Roditelji na smiju prijetiti pedofilu jer oni to mogu iskoristiti u svoju korist

Kada se na Facebooku i medijima pojavi identitet pedofila i prepiska, svaki roditelj koji ju pročita osjeti bijes, gađenje i želju za osvetom. Vođa lovaca za pedofile apelira na roditelje da se suzdrže od prijetećih poruka i napada jer time samo pomažu da predator postane žrtva.

„Obični građani ne trebaju prijetiti predatorima direktno jer oni to koriste da pred nadležnim organima sebe prikažu kao žrtve. Tu dolazi do zamjene teza da od izopačenog pedofila dobivamo ugroženu žrtvu, a prava žrtva se postavlja u drugi plan. Zato apeliramo da se ne prijeti otkrivenim predatorima“, kaže Nikolić.

Ono što roditelji mogu napraviti jest da uklone sve fotografije svoje djece s društvenih mreža.

„Svaka dječja fotografija objavljena na društvenim mrežama preuzima se i prodaje na deep web tržištima u Africi i Aziji. Pedofilski je lobi jak pa je naša inicijativa često predmet organiziranih grupnih napada na našu Facebook grupu. Svakodnevno dobivamo prijetnje, no, u slučaju da ih požele realizirati i da nas nađu, ne bi im se svidjelo ono što bi zatekli“, kaže Nikolić koji, osim brisanja fotografija djece s društvenih mreža roditeljima savjetuje da s djecom otvoreno razgovaraju o ovom problemu.

Istock photos

Istock photos

Apelirajte na njih da vam jave čim im se netko od predatora obrati jer samo jedna razmijenjena fotografija otvara mogućnost ucjenjivanja djeteta i tu kreće vrtlog iz kojega je djetetu teško samo se izvući. U odnosu s djetetom važno je povjerenje, ali i nadzor. Djeca trebaju biti svjesna da čim počnu čudna pitanja od strane osobe koju su upoznali na internetu da moraju prekinuti razgovor. Mnogo pedofila krije se iza ženskih i dječjih profila, no po načinu komunikacije se mogu vrlo brzo prepoznati.“