Home Život Božićni običaji obitelji iz loze Šego u Međugorju

Božićni običaji obitelji iz loze Šego u Međugorju

SHARE

Božić je pred  vratima i mnoge obitelji se okupljaju kako bi u što većem zajedništvu proslavili Božić i Rođenje Isusovo.

Poseban običaj imaju obitelji prezimena Šego iz Međugorja. U zaseoku Međugorja, Šege, podno brda Križevac, svaki Badnji dan i Božić ispunjeni su molitvom, radošću i zajedništvom, od najmlađih, pa do staraca iz loze Šega.

O kakvom se običaju i Božićnom druženju zapravo radi upitali smo Radoslava Šegu, mladog fotografa iz Međugorja.

-Jedna stara baka Mara Šego, pričala mi je kako je ona zatekla taj običaj ovdje, još od dana kada se udala. Samo druženje započinje na Badnjak, a završava na Božić. Naše majke i domaćice već danima se kroz svoje specijalitete pripremaju za taj dan, a postoji i ona duhovna priprema, mnogi odlaze na zornice kroz čitavo Došašće, a neki mlađi svaku večer odlaze i na molitvu krunice na Brdo ukazanja.

Badnji dan i zajedničko loženje badnjaka

-Sam dan Badnjaka je uistinu poseban. Naši stari došli su na ideju, kako bi nakon unošenja badnjaka u vlastite domove na Badnji dan, velike badnjake trebali ložiti i zajednički kao loza Šega, što i činimo na jednoj livadi. Moram ovdje spomenuti, kako one male Badnjake za svoje domove, svak potraži u svome dvorištu, a one zajedničke na drugom mjestu. Nakon loženja velikih zajedničkih badnjaka najstariji član naše zajednice predmoli molitvu sedam Očenaša, a nakon toga molitvu za sve pokojne iz loze Šego.

Nakon toga slijedi radost uz pjevanje Božićnih pjesama?

-Tako je nakon toga slijedi veselje uz pjevanje božićnih pjesama, a moram istaknuti kako je nezaobilazna pjesma “U sve vrime godišta”, koju sa zadovoljstvom, osmjehom i radošću započinjaju naše stare bake. Mi mladi im se pridružimo i osjeti se neopisiva radost i zajedništvo, bez nekog materijalnog opterećenja. Moram kazati da tu uvijek činimo poslije večernje svete mise koja ovdje u Međugorju završava u sedam sati. Nakon tog druženja odlazi se svojim domovima kako bi se spremili za svetu misu polnoćku.

Kako izgleda sam dan Božića?

-Na sam Božić obitelji se spremaju i uvijek se zajednički odlazi na pučku svetu misu koja je u 11 sati. Nakon obiteljskog ručka, molitve i svijeća koje najstariji član obitelji, krsti domaćim kruhom i vinom, te zaziva Boga na cijelu obitelj. Nakon toga slijedi izlazak na ulicu i kreće se od kuće do kuće obitelji Šega. U svakoj kući druženje traje oko sat vremena, uz specijalitete naših žena, ali što je i još važnije uz radost u srcu i toplinu u duši.

Što je cilj samog ovog običaja?

Cilj ovakvo druženja je zajedništvo, radost i ljubav te da nam ovi dani budu pokazatelji, kako bi se trebali družiti i radovati kroz cijelu godinu, zaključio je za Hercu Radoslav Šego.