Home Društvo Iz Livna preselio u Frankfurt: Danas ima restoran, o povratku ne razmišlja

Iz Livna preselio u Frankfurt: Danas ima restoran, o povratku ne razmišlja

SHARE

U šetnji Frankfurtom, najvećim gradom njemačke savezne pokrajine Hessen, ne možete ne primijetiti da je upravo njemački jezik najmanje zastupljen. Prije godinu dana, 2017. godine, Nijemci su u tom gradu postali manjina, a 51 posto stanovnika su stranci – odnosno oni koji korijene imaju u inozemstvu.

Hrvatski jezik gotovo je uobičajeno čuti na ulicama i u dućanima, a neizbježan je i u brojnim restoranima u gradu na Majni. Jedan od posjećenijih smješten je u Kaiserstrasse. Njegov vlasnik Manuel Peraica, koji je iz Livna u Njemačku došao sa 16 godina, nakon prvog restorana u Hessenu, ovaj u Frankfurtu sa suprugom je otvorio prije deset godina, javlja HRT.

Svoj zanat Peraica je izučio u restoranu svojih roditelja, a danas je certificirani magistar kuharstva. To je zanimanje koje u Hrvatskoj još ne postoji.

Uspoređujući poslovanje u Njemačkoj i domovini, svi odreda ističu da su državna administracija i porezna opterećenja najveći uteg razvoja Hrvatske i BiH.

U njegov restoran rado svraćaju brojni gosti, često i hrvatski glazbenici, među njima i Mate Bulić.  I za kraj, pitanje o povratku. Mnogima, pa tako i obitelji Peraica, to danas nije izgledna opcija.

– Djeca idu u dobre škole pa na razmišljamo o povratku, no što će vrijeme pokazati – ne znam, kaže Peraica.