Home Politika Čak ih i njihov član kritizira zbog nedovoljne zastupljenosti Hrvata i Srba:...

Čak ih i njihov član kritizira zbog nedovoljne zastupljenosti Hrvata i Srba: Vlada Građanskog bloka na udaru kritika

SHARE
Još nije ni počela raditi, a nova Vlada Sarajevskog kantona našla se na udaru kritika, i to zbog nepoštivanja onoga u šta se većina stranaka iz nove vladajuće koalicije kune – multietničnosti, piše Večernji list BiH.

Umjesto opozicije, koja je očito zaokupljena vlastitim interesima, na nepoštivanje ustavne odredbe o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u Vladi Sarajevskog kantona, upozorili su neki od zastupnika iz parlamentarne većine i intelektualci. Amandman 29. na Ustav Sarajevskog kantona propisuje da će konstitutivni narodi i pripadnici grupe ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi sukladno rezultatima popisa stanovništva iz 1991. godine.

To nije slučaj s novom Vladom koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta (DF), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Savez za bolju budućnost (SBB) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL). Iako nacionalna pripadnost ministara nije objavljena, navodno je tek po jedan ministar hrvatske i srpske nacionalnosti u novoj Vladi koja, uz premijera, ima još 12 članova. Očito da se proporcionalna zastupljenost naroda prema popisu iz 1991. godine nije ispoštovala, barem kada su Srbi i Hrvati u pitanju. Reagirali su na to i neki kantonalni zastupnici, pa je Damir Nikšić iz SDP-a upozorio na potrebu da njegova stranka i druge članice Bh. bloka budu konzistentne u djelovanju.

S ovakvom Vladom, upozorava Nikšić, Bh. blok gubi argument koji ima protiv HDZ-a glede federalnog Doma naroda jer ima malo smisla, a još manje dosljednosti inzistirati na popisu iz 1991. za Dom naroda FBiH (iako se Dom naroda FBiH nigdje ne spominje u Ustavu FBiH), podnositi apelacije, a istodobno ignorirati kantonalni Ustav koji eksplicitno navodi popis 1991. kao kriterij formiranja vlada županija.

– Jasno je da je nova Vlada morala ispoštovati ravnomjernu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih na ministarskim pozicijama, i to u omjeru prema popisu iz 1991. – naveo je Nikšić na svom Facebook profilu te upozorio da, ako želi ostati dosljedan, Bh. blok mora revidirati učinjeno.

Zastupnici SDA postavili su pitanje na koje nisu dobili odgovor: Je li se premijer Edin Forto smišljeno izjasnio kao Bosanac kako bi omogućio da predsjedavajući Skupštine, Elmedin Konaković, kao Bošnjak bude izabran na tu poziciju. Prema ustavnim odredbama, premijer i predsjednik Skupštine ne mogu biti iz reda istog naroda, a ova odredba je vješto zaobiđena tako što se Forto izjasnio kao “ostali”!