Home Život ISELJENIČKA PRIČA Julija Šimić

ISELJENIČKA PRIČA Julija Šimić

SHARE

Julija Šimić, 38-godišnja fotografkinja iz Kuchena kod Göppingena, nedavno je predstavila projekt koji se sastojao od izložbe skulptura na temu „Fürchte dich nicht“, autora Arthura Goldgräbea, i zvučne instalacije na istu temu koju potpisuje Peter Schubert.

Izložba je otvorena u prostorijama Bad Hotel, u Bad Überkingenu kod Göppingena, piše Fenix magazin

– Riječ je o jednoj slojevitoj, teškoj temi, koja se bavi emocijama, suštinom ljudi, strahovima, onim pozitivnim i onim manje pozitivnim. Za svakog je umjetnika izazov i veliki zadatak vjerodostojno prikazati ono što osjećamo, prezentirati vlastitu kreativnost, svoj individualni umjetnički izraz, i što je najvažnije, iskrenu emociju – kaže Julija.

Dolazak u Njemačku

Julija je iz Sarajeva sa suprugom u Njemačku došla prije tri i pol godine, bez puno očekivanja i bez puno planiranja, ali s jasnim ciljem – živjeti nešto novo. – Zvuči malo neobično, jer svaki cilj treba bar nekakav plan, ali kod mene vlada spontanost, improvizacija i hodam kroz život kako me srce vodi, najviše instinktivno – kaže Julija. Suprug joj nije bio oduševljen idejom o napuštanju Sarajeva, obitelji, prijatelja, poslova, ali je ipak pristao na promjenu.

Trenutno vlada jedan trend odlazaka sa svih prostora bivše države. – S jedne strane jeste pomalo tužno, s druge strane to su prirodne migracije koje se ponavljaju periodično, i svaki čovjek traži svoje mjesto tu, u nekom novom svijetu, bez obzira u kojem smjeru putuje. Svi imamo svoje razloge odlučivši se na takav korak, i samo jedan život i jednu priliku napraviti nešto – kaže Julija.

Važna je dobra energija

Julija ima iskustva s lokalnim radio i TV stanicama. Bavila se reportažama i pokazala interes dokumentarističkom pristupu temama, a spletom sretnih okolnosti, treninge su joj vodili jaka imena iz novinarskog svijeta.

Radilo se, kaže, puno, učilo od najboljih, a to je najvažniji temelj i najvažnije lekcije koje se nauče. Ne samo o poslu, nego i o ljudskom i moralnom kodeksu ponašanja. Kasnije ju je put odveo na televiziju gdje je radila u marketingu.

– Kako je to vrlo široko područje, pruža mnoštvo tema i izvor je kreativnosti, otvorilo se puno mogućnosti, pa sam radila i na kreiranju i realiziranju reklamnih sadržaja. Moram reći da sam jako zahvalna svim mojim dragim kolegama. Imali smo sjajnu komunikaciju, iako smo dane i noći provodili na snimanjima i u montažama, što je nerijetko znalo biti iscrpljujuće. Uglavnom je tu bilo prepuno dobre energije i kreativnosti – prisjeća se.

Živimo opušteno, bez predrasuda i strahova Julija kaže, oduvijek je bila sklona umjetnosti, kreiranju, kreativnom izražavanju, uvijek je puna ideja i zamisli.

– Taj medij koji kod mene filtrira te ideje je fotografija. Ja nisam studirala fotografiju, pohađala sam puno različitih seminara i tečajeva, ali kao i u svemu, presudna je ljubav, ali potrebno je malo ludosti i hrabrosti iskoračiti iz očekivanog. Kod mene se spojilo sve to skupa i rezultiralo je radom na koji sam ponosna – otkriva.

Kad je pitaju kako je došlo do suradnje s umjetnicima Arthurom i Peterom, Julija kaže: Za sve je kriva naša Margit B., kojoj sam beskrajno zahvalna.

– Spojila nas je jer je prepoznala da možemo napraviti nešto dobro, i da bi taj mix bio zanimljiv. Sada smo pripremili zajedničku izložbu, koja će biti realizirana na nekoliko lokacija. Arthur je radio na skulpturama, Peter na zvučnim instalacijama, a ja sam to pratila kamerom.

Izložba će biti popraćena i videom koji prikazuje proces nastanka cijele priče. Spojili smo drvo, sliku i zvuk. Sve skupa jedna lijepa i neobična priča. Iako nisam tako dugo u Njemačkoj, za mene ovo znači veliki uspjeh, posebno jer sam upoznala prekrasne ljude, susretljive i spremne pomoći.

U cijelom ovom procesu bilo je jako puno smijeha i opuštenosti, pa je samim time i rad jednostavniji. Poruka ove priče je u suštini jednostavna: živimo opušteno, bez predrasuda i strahova – zaključila je Julija.