Home Tech Prva sonda u povijesti stigla na tamnu stranu Mjeseca. Ovo su fotografije

Prva sonda u povijesti stigla na tamnu stranu Mjeseca. Ovo su fotografije

SHARE

Kineske vlasti objavile su kako su uspješno spustile svemirsku letjelicu Chang’e-4 na tamnu stranu Mjeseca, što je prvi takav pothvat u cijeloj povijesti čovječanstva, javlja BBC.

Bespilotna sonda, nazvana po kineskoj božici Mjeseca, ušla je u nedjelju rano ujutro u planiranu orbitu kako bi se omogućilo slijetanje, a zatim je tijekom ove noći, u 3:26 sati ujutro (02:26 GMT), sletjela u bazen naziva Južni pol – Aitken, nazvan 1970. po američkom astronautu Robertu Grantu Aitkenu. Na sebi ima instrumente s kojima će znanstvenici moći proučavati i provoditi geološke te biološke eksperimente. Osim mjernih uređaja, ima i panoramsku kameru.

Prve fotografije u povijesti čovječanstva

Sonda Chang’e-4 poslala je i prve fotografije s, do sada neviđene, površine tamne strane Mjeseca. Nije imala direktan kontakt sa Zemljom te je snimke prvo proslijedila satelitu, a onda našem planetu.

Strana Mjeseca koju ne vidimo sa Zemlje prvi put je slikana ruskom letjelicom Luna 3, 1959. godine, a prvi ljudi koji su je vidjeli uživo bili su članovi posade misije Apollo 8, 1968. godine. No, sve fotografije takozvane tamne strane Mjeseca do sada su bile iz slikane iz orbite. Ovo je prvi puta da se to područje našeg prirodnog satelita fotografiralo s njegove površine.

Komunikacija sa Zemljom najveći problem

Naime, komunikacija sa Zemljom predstavljala je određeni izazov. S te strane Mjeseca, koja nikada nije okrenuta prema nama, teško je poslati izravan signal tako da su se znanstvenici odlučili za posredniji pristup. Informacije se prvo šalju satelitu, a zatim ih on prosljeđuje Zemlji.

Kina je stoga u svibnju lansirala satelit Queqiao čija je zadaća prenositi informacije sa sonde prema nama.

Uzgajanje povrća na Mjesecu

Sonda će provoditi jedan zanimljiv eksperiment. Sa sobom nosi sjemenje te će raditi pokuse s uzgojem povrća u zatvorenim uvjetima na površini Mjeseca.

Zašto Mjesec ima svoju tamnu stranu?

Strana našeg prirodnog satelita koja nikada nije okrenuta prema nama, ima zanimljiv naziv – tamna strana Mjeseca. No, Mjesec s te strane nije neosvijetljen i u tome smislu ne postoji uistinu njegova tamna strana tj. strana na kojoj je uvijek noć.

Prozvali smo je tako jer nikada nije okrenuta prema nama. No, zašto je tome tako? Zašto je Mjesec prema Zemlji uvijek okrenut istom stranom?

Takva situacija nije neuobičajena. Naprotiv, ona je vrlo česta u Sunčevom sustavu i u svemiru, a posljedica je plimne sprege ili sinkronizacije, odnosno utjecaja gravitacije planeta na prirodne satelite.

Kada je Mjesec tek nastao, bio je mnogo bliže Zemlji nego danas i brže se rotirao oko nje. Kao što Mjesec danas uzrokuje plime i oseke tj. ispupčenja u morima, tako je Zemlja kroz svoju dugu povijest gravitacijom uzrokovala deformacije na Mjesecu u obliku ispupčenja.

Onaj njegov dio koji je bio okrenut prema njoj se ispupčavao s određenim kašnjenjem. Kako se Mjesec okretao oko svoje osi, Zemlja je svojom gravitacijom snažnije privlačila upravo taj ispupčeni dio i time kočila rotaciju Mjeseca oko svoje osi te sve više činila da Mjesec jednom te istom stranom gleda prema Zemlji.

Krateri na tamnoj strani

Tamna strana Mjeseca ima više kratera raznih veličina, ali ima manje “mora“ tj. golemih tamnih područja.

Sonda Chang’e-4 proučavat će krater Von Karman koji se nalazi unutar bazena Južni pol – Aitken (SPA) za koji se smatra da je nastao prilikom snažnog udara nekog drugog nebeskog tijela u površinu Mjeseca, piše Index.hr