Home Crna kronika Tko diže u zrak bankomate po Hercegovini?

Tko diže u zrak bankomate po Hercegovini?

SHARE

U posljednjih godinu dana na području Hercegovine dogodilo se nekoliko pljački bankomata.

Ono što je karateristično za ove pljačke je da su sve izvedene korištenjem eksplozivnih naprava, a bankomati su doslovno “dignuti u zrak”.

Posljednja ovakva pljačka dogodila se 27. studenog Drinovcima kod Gruda, gdje je raznesen bankomat “UniCredit banke. na objektu “Namex”.

Policija je, kako saznaje Faktor.ba, 12. prosinca dostavila Tužiteljstvu Zapadno-hercegovačke županije izvještaj protiv nepoznatog počinitelja zbog ovog kaznenog djela.

”Nakon što se upozna sa sadržajem izvještaja, postupajući tužitelj će donijeti nalog o provođenju istrage protiv nepoznatog počinitelja, te naložiti poduzimanje istražnih radnji kako bi se otkrio počinitelj”, rečeno je u ovom ‘Tužiteljstvu.

Ono što je dosad utvrđeno istragom je da su se tri nepoznata muškarca, maskirana i naoružana automatskim puškama, dovezla u automobilu “BMW” do “Namexa”.

Uz pomoć eksplozivne naprave su raznijeli bankomat, ali nisu uspjeli odnijeti sav novac jer ih je vlasnik jednog od objekata u “Namexu” omeo u toj namjeri. Vlasnik objekta je to zamalo platio glavom, jer su razbojnici čim su ga uočili zapucali prema njegovom vozilu.

Srećom, čovjek je izbjegao metak, a više hitaca oštetilo je njegov automobil. Iako službeno nikad nije priopćeno  koliko novca je na kraju odneseno, novinari saznaju da se ipak radi o cifri koja nije zanemariva.

Identičan slučaj zabilježen je samo noć ranije u Vitini kod Ljubuškog, a na meti je ponovo bio bankomat u sklopu tržnog centra “Namex”.

Ovaj slučaj je ipak ostao samo na pokušaju, jer su razbojnici ometeni u “poslu” i pobjegli su praznih ruku, prije nego su uspjeli postaviti eksploziv.

Mjesec ranije, 24. listopada, dvije osobe minirale su bankomat ”UniCredit” banke, koji se nalazi u sklopu supermarketa ”Bingo” u ulici Ante Starčevića u mostarskom naselju Centar 2.

U samo nekoliko minuta, pokupili su novac i nestali. Iako je policijska patrola vrlo brzo stigla na mjesto dogadaja, pljačkaši su se već uspjeli udaljiti prema naselju Centar 3 vozilom “golf” tamne boje, gdje im se izgubio trag.

I u ovom slučaju istraga tapka u mjestu.

”Istražne radnje u ovom predmetu su u tijeku. Vještače se fragrnenti naprave uz pomoć koje je bankomat dignut u zrak”, rekao Ljudevit Marić, glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNŽ. Prilikom ove eksplozije bankomat je u potpunosti uništen, kao i ulaz u supermarket “Bingo.

Znatna materijalna šteta načinjena je i unutar samog objekta, gdje je oštećen i prodajni inventar. Manja oštećenja pretrpilo je i vozilo jednog građanina koje je bilo parkirano u neposrednoj blizini.

U proljeće 2018., točnije 18. svibnja, bankomat koji se nalazi u Blagaju je također bio na meti lopova.

Ni u ovom slučaju nisu pronadeni počinitelji, baš kao ni u slučajevima koji su zabilježeni ranijih godina: Bankomat koji se nalazi na benzinskoj crpki u naselju Ortiješ je eksplodirao u studenom 2017. godine. Bankomat “UniCredir banke “ispražnjen, je u prosincu 2016. godine u Vitini kod Ljubuškog. U siječnju 2015. godine u naselju Trn kod širokog Brijega nepoznate osobe raznijele su drive-in bankomat. Počinitelji ovih kaznenih djela još uvijek nisu identificirani, prenosi Bljesak.info