Home Politika ŠUTALO O PROSVJEDIMA U BANJA LUCI: U demokratskim društvima vlast se ruši...

ŠUTALO O PROSVJEDIMA U BANJA LUCI: U demokratskim društvima vlast se ruši na izborima, a ne na ulici

SHARE

Glavni i odgovorni urednik Hrvatskog Medijskog Servisa Milan Šutalo ocijenio je u izjavi Srni da se pokret “Pravda za Davida” očigledno politički zloupotrebljava, odnosno instrumentalizira za rušenje, na izborima i na demokratski način, izabrane vlasti u Republici Srpskoj.

Šutalo je rekao da je indikativno da često i građani Sarajeva podržavaju skupove u Banjaluci koje organizira “Pravda za Davida” i gdje se daje podrška za rušenje Milorada Dodika.

“Istovremeno ti isti demonstranti u Sarajevu ne traže rušenje vlasti u Federaciji BiH, gdje je aktualan slučaj ubojstva Dženana Memića”, rekao je Šutalo.

On je naglasio da je na pravosudnim institucijama u BiH da ove slučajeve rasvijetli i istraži, a prosvjednici bi trebali, prije svega, prema tužiteljstvu usmjeriti svoje nezadovoljstvo i zahtjeve, što nije slučaj.

“Tužiteljstvo nije u nadležnosti entitetskih vlasti, pa tako ni vlasti Republike Srpske, već sudce i tužitelje imenuje Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH. Indikativno je, međutim, da se tužitelji u ovom slučaju ne oglašavaju i ne izvještavaju javnost, što im je odgovornost i obveza, o tome što čine na rasvjetljavanju tog slučaja”, rekao je Šutalo.

On je napomenuo da se u demokratskim sustavima, gdje je na snazi vladavina zakona, ne može optuživati vlast da su sudionici u ubojstvu, a da to prođe tek tako bez iznošenja bilo kakvih dokaza.

“Ako se javno iznose optužbe, onda bi tužiteljstvo trebalo pozvati i saslušati one koji optužuju ministra unutarnjih poslova RS Dragana Lukača i druge policijske službenike u Republici Srpskoj i druge dužnosnike. A, ako nemaju dokaza, onda trebaju odgovarati za opasne klevete. To su stvari koje su u demokratskim društvima vrlo jasne”, naveo je Šutalo.

On je rekao da se vlasti ne smjenjuju, odnosno, ruše kako to govore prosvjednici na ulici, nego biraju na demokratskim izborima.

“Vlast se bira na izborima i jedino je i na izborima je građani mogu smijeniti”, dodao je Šutalo.