Home Kultura PROVALILI U GROBNICU FRANJE TUĐMANA I UKRALI LIJES! Šokantno ostvarenje Brešana

PROVALILI U GROBNICU FRANJE TUĐMANA I UKRALI LIJES! Šokantno ostvarenje Brešana

SHARE

Iako se naslov novog ostvarenja  domaće kinematografije bavi pitanjem „Koja je ovo država“, sve manje naših sugrađana se pita koji je ovo film. Naime, posljednji film redatelja Vinka Brešana tijekom prvog vikenda zabilježio je uistinu impresivno otvaranje, pogledalo ga je čak 23.212 gledatelja, što su najbolje brojke od osamostaljenja Hrvatske, nakon filma Svećenikova djeca, također Brešanove uspješnice.

Ovako odličan rezultat prvog vikenda mogao se naslutiti nakon svečanih premijera u Zagrebu, Rijeci i Splitu, na kojima je publika pljeskom i oduševljenjem dočekala filmsku ekipu. Uz Brešana, producenta Maloču i scenarista Matišića, u filmu su se svoje mjesto našli i glumci Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Iva Mihalić, Zdenko Jelčić, Slobodan Milovanović, Sebastian Cavazza, Branko Cvejić, Dražen Kuhn, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota i mnogi drugi. Zbog tematike kojom se bavi – svakodnevnim apsurdima države i društva u kojem živimo, film je izazvao polemike i žestoke reakcije i prije pojavljivanja u kinima. Naime, video navodnog kulturno umjetničkog društva Vuk Karadžić iz Hrvatske koji pjesmom slave pokojnog predsjednika Tuđmana izmamio je više stotina tisuća pregleda i izazvao brojne rasprave na društvenim mrežama, a jednako se šokantnom pokazala i scena u kojoj lopovi u hrvatskim dresovima provaljuju u grobnicu Franje Tuđmana i bježe s lijesom.

Otvaranje kontroverznih tema Vinku Brešanu nije nimalo strano, jer je riječ o redatelju najnagrađivanijih i najgledanijih filmova od samostalnosti Hrvatske – “Kako je počeo rat na mom otoku”, “Maršal” i “Svećenikova djeca” koje je u hrvatskim kinima pogledalo više od 600 tisuća ljudi.

Vodeći hrvatski kritičari za film su rekli:

”Još jedno neponovljivo remek-djelo!”

”Odličan film, prepun je odličnih glumačkih ostvarenja.”     

”Iznimno je zanimljiv kao društveni simptom i kulturalna dijagnoza”

”Ponajbolje režirana Brešanova komedija”