Home Zanimljivosti Slučaj sina HDZ-ovca koji je Srbima čestitao Božić slikom ustaše s odrubljenom...

Slučaj sina HDZ-ovca koji je Srbima čestitao Božić slikom ustaše s odrubljenom glavom Srbina

SHARE

Ivan Đakić, sin HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića, priveden je nakon što je Facebooku objavio sliku na kojoj ustaša drži odrubljenu glavu Srbina te uz to napisao: “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić”.

Policija je izvijestila da je Đakić priveden na obavijesni razgovor, no kasnije su Indexu potvrdili da se nad njim vrši kriminalističko istraživanje te da se više ne radi tek o obavijesnom razgovoru.

Kako doznaje Index, policija će Ivana Đakića prijaviti za kazneno djelo iz prvog stavka 325. članka Kaznenog zakona za javno poticanje na mržnju prema nacionalnoj osnovi.

Mlađem Đakiću prijeti kazna zatvora u trajanju do tri godine.

Prijeti mu kazna i zbog prijetnji smrću novinaru

Ivan Đakić je danas izbačen iz HDZ-a.

Protiv Đakića je nedavno podignuta i optužnica zbog prijetnje smrću koju je prema optužnici uputio novinaru Ivanu Žadi u jednom virovitičkom kafiću.

Podsjetimo, Index je prvi jučer objavio fotografiju koju je na svom Facebooku objavio Ivan Đakić, a na kojoj se vidi ustaša koji u ruci drži glavu mrtvog Srbina.

22-godišnji Đakić je sliku objavio na pravoslavni Božić.

Uz odvratnu fotografiju koja, prema onome što se može pronaći na internetu prikazuje jednog od ustaških koljača iz Jasenovca, sin HDZ-ovog zastupnika napisao: “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić”.

Đakić je Indexu, odmah nakon što su ga nazvali, priznao da je objavio odvratnu fotografiju.

“Jesam, jesam…”, odmah je priznao Đakić.

Sin HDZ-ova zastupnika pokušao se opravdati.

“Podijelio sam fotografiju od kolege i izbrisao je za minutu. To nije moje mišljenje i ovim putem se ispričavam svima koje sam uvrijedio te im čestitam Božić”, rekao je Đakić Indexu.

Pupovac održao presicu

Objava Ivana Đakića odmah je jučer izazvala mnogo reakcija, a od nje se ogradio i HDZ. HDZ je već jučer najoštrije osudio takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost, najavivši da će protiv Ivana Đakića pokrenuti stegovni postupak.

Milorad Pupovac jutros je održao i konferenciju za novinare na kojoj je osudio govor mržnje.

“Riječ je o veličanju zločinačkog režima koji su izvršili genocid. I rekao bih da je riječ o vrijeđanju žrtava genocida. Ta vrsta kaznenog djela je kažnjiva do tri godine zatvora”, rekao je.

“Prvi put ću ravno reći da više nemam povjerenja da će nadležne institucije napraviti ono za što ih zakon obvezuje. Do sada se to nažalost nije događalo. Nisam ohrabren s obzirom na stanje u pravosuđu da će se to dogoditi i ovaj put. Previše je tolerancije i naviknutosti na ovakve stvari”, rekao je Pupovac koji je napao pravosuđe.

I Josip Đakić osudio objavu sina, a Ivan Đakić napustio HDZ

Zastupnik HDZ-a i čelnik Hvidre Josip Đakić danas je najoštrije osudio objavu svoga sina Ivana Đakića na privatnom Facebook profilu te se ispričao i izrazio žaljenje zbog “sramotne i uvredljive objave slike i teksta”, a njegov sin ujutro se iščlanio iz HDZ-a što otac smatra priznanjem velike pogreške te shvaćanjem težine nemilog čina.

“U povodu sramotne i uvredljive objave slike i teksta na privatnom Facebook profilu člana HDZ-a i moga sina Ivana Đakića, izjavljujem da najoštrije osuđujem svako takvo djelovanje bilo kojeg člana HDZ-a, pa i mog sina te se ispričavam i izražavam žaljenje zbog nemilog događaja i nepromišljenog postupka ovog mladog čovjeka, koji nije odgojen da bi mrzio ili da bi širio govor mržnje”, stoji u reakciji Josipa Đakića na sinov postupak, a poslanoj Hini.