Home Crna kronika ZASJEDA U HERCEGOVINI Evo tko je uhićen zbog šverca 240 kg droge,...

ZASJEDA U HERCEGOVINI Evo tko je uhićen zbog šverca 240 kg droge, jedan trebao dobiti 10.000 eura za “poslić”

SHARE

Pripadnici Policijske stanice Gacko su, jutros oko 3 sata, oduzeli preko 240 kilograma opojne droge skank i lišili slobode tri osobe, dvojicu BiH državljana, nastanjene u Zenici – Benjamina Krehića (26) i Adisa Serdarevića (40), kao i državljanina Crne Gore, Milorada Grbu iz Podgorice.

U pitanju je akcija kombinirana sa zasjedom, koja je provedena na magistralnom putu M 20, u gatačkoj općini, a navedene osobe su lišene slobode i sprovedene u Policijsku upravu Trebinje, gdje se nad njima trenutno vrši kriminalistička obrada i biti će predati u Okružno javno tužiteljstvo Trebinje, nakon čega će slučaj preuzeti Specijalno tužiteljstvo RS u Banjaluci“, rekao je načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa nakon okončanja akcije.

On je pojasnio da su na raskrsnici Brojači, na putu M20 općina Gacko, policajci najprije zaustavili „mercedes“ koji je bio „čistač“ za „Renault traffic“ čiji je vozač primijetio što se događa i okrenuo se na putu prema selu Miholjače, u pokušaju da pobjegne, ali ga je policija uhvatila.

Iz „mercedesa“ kojim je upravljao Krehić, a na mjestu suvozača bio Serdarević, pokušano je javiti Grbi koji je vozio drogu u kombiju „Renaulttrafic“ da se vrati, ali ga je policija onemogućila u bijegu i kontrolom vozila policajci su otkrili više papirnih i najlonskih vreća sa više od 240 kilograma skanka.

Mladići su se sa drogom kretali iz pravca Crne Gore, odakle su drogu i preuzeli, a Laketa objašnjava da ova ruta koja prolazi kroz Hercegovinu nije nepoznata i nije od jučer, iako su tu pojačane kontrole policijskih snaga, ne samo PU Trebinje, već i cijele BiH i svih njenih sigurnosnih agencija.

„Ruta Albanija – Kosovo – Crna Gora i dalje Bosna i Hercegovina je aktivna dugi niz godina, a možda i decenija, a, prema našim saznanjima, ova droga je bila namijenjena tržištu Sarajeva i Zenice, što ne znači da nije bila namijenjena i za dalju distribuciju van BiH“, kazao je Laketa i dodao da njihova operativna saznanja govore i o tome da je za prebacivanje ove droge do Sarajeva jedan od aktera trebao dobiti 10.000 eura, dok se o tržišnoj vrijednosti još uvijek ne može govoriti.

Laketa dodaje da PU Trebnje još nema saznanja da li ove osobe imaju kriminogenu prošlost, piše portal Saransak.com

On je podsjetio da je ovo jedna od većih akcija Policijske uprave Trebinje, a neslužbeni podaci govore o tome da, otkako je prije 12 godina otkrivena velika plantaža u selu Krnjin kamen kod Ljubinja, ova uprava nije imala veću zapljenu.

„U 2018. godini smo, za razliku od 2017. godine imali značajne zapljene droge i to 90 kilograma marihunare, 270 grama kokaina, amfetamina 194 grama, hašiša 37 grama, 6 komada ekstazi i 6 grama heroina, a provodili smo i niz akcija“, podsjetio je on.