Home Gospodarstvo U BiH dolazi 3 tisuće ulagača

U BiH dolazi 3 tisuće ulagača

SHARE

Godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu se smatra jednim od važnijih događaja u BiH…

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sa zamjenicima, ministrom financija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, razgovarao je danas s izaslanstvom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predvođenom predsjednikom EBRD-a Sumom Chakrabartijem.

Tema sastanka je bio godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a koji će biti održan u svibnju u Sarajevu, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je iskazao zahvalnost predsjedniku Chakrabartiju i cjelokupnom timu EBRD-a na činjenici da je EBRD do sada u BiH investirao više od dvije milijarde eura, te iskazao posebno zadovoljstvo da će Bosna i Hercegovina biti domaćin sljedeće Godišnje skupštine EBRD-a za 2019. godinu, a koja će okupiti veliki broj potencijalnih investitora.

Upoznao je prisutne i o aktualnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i rekao da je u proteklom razdoblju, provođenjem niza reformi u ključnim oblastima, ostvaren vidljiv napredak u ekonomskom razvoju i putu k euroatlantskim integracijama.

Zvizdić je zahvalio na dugogodišnjoj posvećenosti i angažmanu EBRD-a u Bosni i Hercegovini i rekao da je rezultat te suradnje veliki broj implementiranih, izuzetno važnih, infrastrukturnih i drugih projekata značajnih za ekonomsku obnovu i razvoj BiH.

Predsjednik Chakrabarti je pohvalio rad na realiziranju pripreme godišnjeg sastanka i rekao da će EBRD, pored ulaganja u infrastrukturne projekte, svoja ulaganja proširiti i na održivu energiju, jačanje malih i srednjih poduzeća i unapređenja procesa privatnog i javnog partnerstva kao jednog uspješnog modela razvoja određenih sektora, što će doprinijeti unapređenju investicijske klime u BiH i regiji.

Godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu se smatra jednim od važnijih događaja u BiH, jer je planiran dolazak oko tri tisuće osoba, od čega 67 EBRD-ovih  guvernera, veliki broj biznismena i investitora iz cijelog svijeta.

Tijekom dvodnevnog Godišnjeg sastanka, planiran je sastanak Odbora guvernera EBRD-a, biznis forum i razni događaji za predstavnike civilnog društva.