Home Politika Hrvati Razim i Anel zaputili se u Dom naroda

Hrvati Razim i Anel zaputili se u Dom naroda

SHARE

Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerilo je liste kandidata za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Zapadnohercegovačke županije od kud su stigle četiri kandidatske liste s devet kandidata, piše Dnevni avaz.

Sve liste su ovjerene u SIP-u, a na njima su Marija Iličić, Ivan Leko, Zdravko Bešlić, Damir Jurišić, Žana Miličević, Tomislav Mandić, Ivan Damjanović, Klaudija Skoko i Zvonko Jurišić.

Skupština Zapadnohercegovačke županije i prije ovjere lista zakazala je sjednicu s o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

SIP je ovjerio i osam listi s trinaest kandidata iz Skupštine USK. Pet je listi iz reda bošnjačkog, dvije iz reda hrvatskog i jedna lista iz reda ostalih.

Kandidati za izaslanike iz USK-a su: Hajrudin Halilović i Rasim Pajić iz A-SDA, Hadis Jusić, Mehmed Mahmić i Asmir Ćufurović, Zinajda Hadžić, Nijaz Hušić svi iz SDA, zatim Nisvet Jusić (Nezavisni blok) i Ekrem Prošić (DF).

Dvije su liste iz reda hrvatskog naroda, to je lista Razima Halkića(SDP) na kojoj je on jedini kandidat, te lista Laburističke stranke i na njoj je Anel Šahinović (LS).

Jedna je lista s kandidatima iz reda ostalih koju je predložila Laburistička stranka, a na njoj su Rasim Kantarević i Edina Abdić –Pleho.

Iz Unsko-sanskog kantona prema Uputstvu SIP-a bira se šest izaslanika i to dva Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i jedan iz reda ostalih.

No, liste kandidata iz reda Srba iz tog kantona nisu dostavljene, jer vjerojatno u kantonalnu skupštinu nisu ni izabrani predstavnici iz reda tog naroda.

No, s obzirom da je na izbornim listama na listopadskim izborima u tom kantonu bilo Srba, ali nisu dobili dovoljan broj glasova, sada će oni bez obzira na to, u drugom krugu izbora za Dom naroda FBiH ipak biti izabrani u to zakonodavno tijelo, bez obzira što nisu dio kantonalne skupštine.

Do sada je SIP ovjerio još kandidatske liste iz Skupštine Kantona Sarajevo za Dom naroda Parlamenta FBiH, Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Za ova tri kantona ovjerene liste su vraćene tim skupštinama i SIP sada očekuje da u njima budu i izabrani federalni izaslanici prema uputstvu koje je donio SIP, a koje podrazumijeva raspodjelu mandata prema popisu iz 2013. godine, a ne 1991. godine, kako nalaže Ustav FBiH.

No, za sada je neizvjesno hoće li sve kantonalne skupštine pristupiti izboru izaslanika za Dom naroda prema uputstvu SIP-a ili će čekati da se o njemu očituje Ustavni sud BiH.

Dnevni avaz navodi kako nitko u ovom trenutku ne može reći ni kada bi mogla biti održana sjednica Ustavnog suda BiH o zahtjevima za ocjenu ustavnosti tog uputstva, čije su podnošenje najavili iz nekoliko političkih stranaka. Prema uputstvu SIP-a, iz Kantona Sarajevo u Dom naroda FBiH birat će se tri Bošnjaka, tri Srbina, dva iz reda ostalih i jedan Hrvat.

Iz Tuzlanskog kantona birat će se tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i dva izaslanika iz reda ostalih. U Dom naroda FBiH iz ZDK birat će se tri Bošnjaka, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan iz reda ostalih. Iz ZHK biraju se tri Hrvata te po jedan Bošnjak i Srbin, piše Bljesak.info