Home Zanimljivosti SLAVONAC NASJEO NA GROZNU PRIJEVARU: ‘Očito mu se zamaglilo pred očima kad...

SLAVONAC NASJEO NA GROZNU PRIJEVARU: ‘Očito mu se zamaglilo pred očima kad je vidio da može ‘jeftino’ proći’

SHARE

Nekoliko desetaka tisuća kuna izdvojio je za novi kombajn 46-godišnji Slavonac s područja Đakovštine, a onda je tri tjedna čekao da mu kombajn stigne. Kako se to nije događalo slučaj je prijavio policiji, a Policijska uprava osječko-baranjska o njemu je izvijestila u ponedjeljak.

“Tijekom studenoga 2018. godine 46-godišnjak je preko interneta na području Đakovštine s nepoznatim počiniteljem dogovorio kupnju kombajna te je nepoznatom počinitelju uplatio nekoliko desetaka tisuća kuna. Kombajn mu nije isporučen, niti mu je vraćen novac. Tragamo za nepoznatim počiniteljem”, stoji u kratkom priopćenju Policijske uprave.

Glas Slavonije u međuvremenu neslužbeno doznaje da je riječ o muškarcu iz Dragotina koji je nasjeo na klasičnu internetsku prijevaru u kojoj su inače češće na meti kupci automobila.

Kupuju i drugi, ali…

Veliki poljoprivrednici iz Đurđanaca pokraj Đakova, obitelj Markić, i sami često poljoprivrednu mehanizaciju kupuju preko interneta. Saša Markić kaže kako su svjesni da rizik pritom postoji, no da postoje načini kako biti siguran da će kupoprodaja završiti na zadovoljstvo obiju strana. “Svjesni smo rizika, no mi svaku kupnju uvijek prethodno dobro provjerimo. Radimo samo s tvrtkama o kojima se informiramo od drugih, a pratimo i njihove službene stranice, tražimo garanciju, raspitamo se kako posluju i drugo. Jer, kupnja preko interneta bude povoljnija i više tisuća eura. Posljednje što smo kupili je traktor – kupili smo ga preko interneta od jedne tvrtke za 16.000 eura, a inače je 30.000 eura”, kaže Saša Markić dodajući kako su oprezni, ali i da privatni oglasi preko interneta ne dolaze u obzir.

Žrtava ima još

Markić kaže kako je čuo više priča o prijevarama pa tako navodi kupnju Mercedesa koju je nedavno preko interneta obavio jedan Brođanin. Ostao je, ističe, i bez 25.000 eura i bez automobila.

Za slučajeve kad je internetske kupce poljoprivrednih vozila i strojeva nakon dolaska na naznačenu adresu dočekala nepostojeća adresa, prazno zemljište ili tuđa adresa čuo je i član Izvršnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

“Ljude privuče povoljna, niska cijena i misle kako su do željenog stroja došli povoljno. Tako se, očito, i poljoprivedniku iz Dragotina ‘zamaglilo’ pred očima kada je čuo da za samo nekoliko tisuća eura može kupiti kombajn. A sada ni kombajna ni novca. Preostala mu je samo mogućnost da stvar prijavi policiji”, kaže Brlošić dodajući kako je takva ponuda bajkovita budući da onaj klasični, manji, sa 150 konjskih snaga motora, star 30-ak godina, ne ide ispod 10.000 eura.