Home Crna kronika Nagrađivani policajac već 20 godina zlostavlja suprugu

Nagrađivani policajac već 20 godina zlostavlja suprugu

SHARE

Pojačan senzibilitet lokalne javnosti pred zadarski prosvjed u slučaju “Daruvarac”, potaknuo je Antoniju Čvrk da javno progovori o dugogodišnjem obiteljskom nasilju kojem je bila izložena od strane supruga.

Pokazujući nekoliko dana staru masnicu, Antonija je na prosvjednom skupu 19. prosinca ustvrdila da ju je suprug sadistički premlaćivao punih 20 godina te da se trenutno nalazi u pritvoru, ali joj je pred odlazak u istražni zatvor najavio kako će je po izlasku ubiti.

Njezin suprug, 45-godišnji Stjepan Čvrk dva je puta nagrađivan, a sada umirovljeni policajac protiv kojega postoji pravomoćna sudska presuda zbog prijetnji smrću i teškim ozljeđivanjem, obiteljskog nasilja i zlostavljanja djeteta počinjenih u razdoblju od 2013. do srpnja 2015. godine.

Presudu protiv Čvrka 12. rujna prošle godine donio je sudac Tomislav Šimić s Općinskog suda u Zadru i u konačnici ga osudio na šest mjeseci rada za opće dobro i uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine.

Stravično zlostavljana

Antonija Čvrk je sa suprugom i troje djece živjela u Zadru gdje su i ona i djeca stravično zlostavljani. Čvrk je jednom, stoji u sudskoj presudi, pred djecom repetirao pištolj u koji je prethodno stavio spremnik s mecima i naslanjao ga na Antonijinu sljepoočnicu prijeteći da će najprije ubiti nju, a potom i sebe.

Drugom prilikom prijetio je da će je zaklati kuhinjskim nožem, a jednom ju je gurnuo preko balkonske ograde držeći je za donji dio tijela. U oba slučaja, Antoniju je spasilo jedno od djece!

Vrijeđanje, psovke, verbalni i fizički napadi i tjelesno zlostavljanje bili su učestali, a Antoniju je u srpnju 2015. godine suprug teško izudarao po glavi dok je vozila automobil u kojemu su bila i njihova djeca.

Krvarila je iz nosa, uha i usta, a od težih posljedica spasila su je dvojica susjeda, nakon čega je sklanjajući se od nasilja otišla kod svojih roditelja u Osijek. Dvije godine prije toga, Čvrk je još jednom brutalno pretukao suprugu, rekao joj da je voli i – onda je nastavio tući.

U svojoj obrani Čvrk je naveo kako je bio pod stresom zbog posla, a problem su bila i dva kredita u “švicarcima”. Zbog svega je počeo piti, pa je Čvrk u alkoholu vidio razloge svog ponašanja, bio je spreman na uvjetnu kaznu, tvrdio je da mu je iskreno žao, da se situacija u obitelji popravila, a sud je molio da ga ne pošalju u zatvor jer od mirovine neće moći vraćati kredite.

Kao olakotne okolnosti sud je prihvatio “iskreno kajanje i žaljenje”, činjenicu da se dobrovoljno javio na liječenje od alkoholizma, te da je riječ o neosuđivanoj osobi uzornog ponašanja, a među otegotne okolnosti ubrojeno je brutalno, dugotrajno i učestalo nasilje prema supruzi i djeci.

Pod tretmanom

U sudskoj presudi stoji da su supruga i jedno od djece molili sud da Čvrka ne šalje u zatvor jer se popravio i promijenio na bolje, te sada žive “idealnim obiteljskim životom”.

Zbog svega toga, sudac Šimić je Čvrka osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, ali je šest mjeseci te kazne zamijenjeno radom za opće dobro, a preostala godina je pretvorena u uvjetnu kaznu s rokom kušnje od četiri godine.

Takva je presuda izrečena 12. rujna 2018. godine, ali 12. prosinca prošle godine dolazi do novog nasilja ispred ugostiteljskog objekta u Kožinu, nakon čega ga je Antonija ponovno prijavila, pa je bivši zadarski policajac u istražnom zatvoru bio do 31. prosinca.

– Obitelj je tijekom 2018. godinu bila pod tretmanom Centra za socijalni rad u Zadru, ali cijelo to vrijeme nije imala bilo kakvih primjedbi na ponašanje svog supruga. Ona ga sada tereti i za neka navodna kaznena djela počinjena prije nego što je on pravomoćno osuđen – kaže Antonio Vedrić, odvjetnik Stjepana Čvrka, dodajući da je njegov klijent krajem 2017. godine umirovljen na vlastiti zahtjev.

Vedrić zastupa Čvrka i u novom postupku u kojem ga 17. siječnja čeka dokazno ročište pred Marijanom Bitangom, sucem Županijskog suda u Zadru.

Policija: Bio je udaljen iz službe

U službenim prostorijama Policijske uprave zadarske dana 4. listopada 2017. godine zaprimljena je kaznena prijava od 44-godišnjakinje zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji upućenih od njezina 43-godišnjeg supruga.

Po zaprimljenoj prijavi te nakon provedenog kriminalističkog istraživanja u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, protiv 43-godišnjaka podnesena je kaznena prijava zbog kaznenih djela “Nasilje u obitelji” i “Prijetnja”, te je 43-godišnjak predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, nakon čega ga je saslušao sudac istrage Županijskog suda u Zadru.

Također, dana 12. prosinca 2018. godine Policijska uprava zadarska zaprimila je dojavu kako u Zadru u Ulici Gospe Maslinske, 43-godišnjak stvara probleme u obitelji, te je on istog dana priveden u službene prostorije.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem 43-godišnjak je zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela “Nasilje u obitelji” i “Prijetnja” na štetu supruge, uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske i nakon toga ga je saslušao sudac istrage Županijskog suda u Zadru.

Policija, kada je pitanja nasilje u obitelji sukladno usvojenim protokolima uvijek postupa promptno, bez odlaganja i s ciljem zaštite svih žrtvi.

Prilikom intervencije, nakon ovakvih dojava osoba osumnjičena za prekršaj ili kazneno djelo nasilja u obitelji, odvodi se iz te obitelji, a nakon provedenog istraživanja privodi nadležnim tijelima ovisno o kvalifikaciji svakog konkretnog događaja. U ovakvim događajima postupa se posebno obazrivo i uvijek postupaju posebno obučeni i stručni policijski službenici.

Prijavljeni 43-godišnjak više nije zaposlenik ove policijske uprave, od kraja 2017. godine je u mirovini. Što se tiče upita oko disciplinskog postupka, prijavljeni je bio udaljen iz službe, protiv njega je bio podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka u kojem je proglašen odgovornim.