Home Društvo U BiH hara najopasniji tip gripe, cjepiva pri kraju!

U BiH hara najopasniji tip gripe, cjepiva pri kraju!

SHARE

Nadležnim zavodima prijavljeno je nekoliko potvrđenih slučajeva virusa, ali stvaran broj oboljelih od bolesti sličnih gripi znatno je veći. R

iječ je o zaraženima koji se drže kućnog liječenja i ne javljaju se liječniku.

Ovosezonsku gripu u našoj zemlji, kao i u Europi, podjednako uzrokuju dva virusa tipa A – H1N1 i H3N2, a virus tipa B zabilježen je u vrlo malom postotku.

 Veliki odziv

Prema podacima iz 102 zemlje, koje su službeno prijavile podatke, a među kojima je i BiH, od testiranih uzroka koji su bili pozitivni na influencu, najviše je pozitivnih na tip A, čak 93,8 posto.

Od toga, 77 posto je podtip A H1N1, dok je podtipa A H3N2 23 posto.

Od uzoraka koji su bili pozitivni na influencu B registrirano je 6,2 posto slučajeva.

Za oba navedena tipa zaštitu jedino pružaju četverovalentna cjepiva, zbog čega cijepljenje ima smisla čak i sada, za vrijeme povećanog vala.

No, veliki problem predstavlja što u skoro svim kantonima u BiH ponestaje cjepiva, a broj oboljelih od bolesti sličnih gripi iz dana u dan raste.

Kako je za „Avaz“ potvrdio Arman Šarkić, glasnogovornik Domova zdravlja Kantona Sarajevo, od 7.000 doza, građanima je na raspolaganju još oko 400.

– Odziv građana bio je veliki. No, sve ovo ukazuje da ćemo za iduću godinu morati nabaviti više doza, kako bi svi građani koji se žele vakcinisati mogli biti zaštićeni – kaže Šarkić.

Od liječnika se saznaje da svakodnevno imaju pune ruke posla, jer im se javljaju pacijenti s povišenom temperaturom, curenjem nosa, upalom pluća…

Val oboljelih tek slijedi, a cjepiva ponestaje i u drugim županijama.

U Tuzlanskoj županiji, prema riječima dr. Jasmine Brkić-Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo, gripe za sada nema. Na Infektivnoj klinici UKC-a Tuzla javila su se tri pacijenta, ali je testiranjem utvrđeno da nisu zaraženi tom vrstom virusa.

– Ako gledamo bolesti slične gripi, od listopada do kraja prošle godine imali smo oko 2.700 slučajeva, a više od 6.500 s akutnom respiratornom infekcijom – kaže ona.

Ističe da je Zavod nabavio 5.500 doza vakcina protiv sezonske gripe koje su distribuirane u sve domove zdravlja.

– Ostalo je još oko 300 doza – kazala je dr. Brkić-Džambić.

U Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije prekjučer nisu imali informaciju koliko je potrošeno od ukupno 2.350 doza nabavljenih vakcina.

Potencijal za širenje

– Na području županije trenutno imamo registrirana dva slučaja gripe, oba pacijenta starija su od 65 godina i hospitalizirani su – kazao je dr. Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda javnog zdravstva Hercegovačko-neretvanske županije.

Za sada, prema dostupnim podacima, prevladava virus tipa A, kao i u Europi, koji ima veliki epidemijski potencijal.

Virus tipa A često izaziva teže simptome od virusa tipa B. No, oni ipak mogu biti jaki i ozbiljni, dok virus tipa C, koji se pojavljuje, uglavnom uzrokuje samo blaže simptome, često sličnije prehladi, piše Avaz.