Home Život Mostarski Hachiko dirnuo Bosnu i Hercegovinu

Mostarski Hachiko dirnuo Bosnu i Hercegovinu

SHARE

Da ljudi i psi dijele duboku emotivnu vezu i da su kućni ljubimci vjerni do smrti već je poznato svima. Dokaza za to je mnogo, a jedan dolazi iz Mostara, gdje je posljednjih dana fotografija psa postala viralna na društvenim mrežama.

Prema natpisima portala Interview.ba, brojni Mostarci psa s fotografije često viđaju na istoj ruti; od centra grada do gradske bolnice. Njegovi sadašnji skrbnici kažu da za njega ne postoji dovoljno visoka ograda kada želi otići do bolnice u kojoj je umro njegov vlasnik i mjesta gdje su se rastali.

Tako je ovaj grad na jugu Bosne i Hercegovine dobio svoju verziju filma inspiriranog stvarnim događajima s Richardom Gereom i psom Hachikom – “A Dog’s Tale”, u kojem je riječ o akiti koja je godinama na istom mjestu čekala svojega preminulog gazdu i koja je postala nacionalni simbol vjernosti te na kraju završila kao izložak u nacionalnom muzeju znanosti Ueno u Tokiju.

Ako kojim slučajem naiđete na mostarskog Hachika, nemojte se bojati jer pitome je naravi, javite mu se i propustite ga da prođe u svojoj novoj staroj misiji, poručuju trenutačni vlasnici.

Stvarno je istina, psi doista mogu biti vjerni do groba…

(www.jabuka.tv)