Home Crna kronika Branitelji se oglasili o slučaju ozlijeđivanja Mile Solde: Interesno-klijentelističke strukture su poduzele...

Branitelji se oglasili o slučaju ozlijeđivanja Mile Solde: Interesno-klijentelističke strukture su poduzele sve da se istraga obustavi

SHARE

Dana 15.01.2019 godine roditelji teško ozlijeđenog Mile Solde na rođendanskoj proslavi od dana 08 na 09.10.2016 godine su dobili Obavijest o neprovođenju istrage u slučaju njihovog sina Mile Solde, zbog nedostataka „živih svjedoka“odnosno čvrstih materijalnih dokaza kako je tada maloljetni Mile Soldo brutalno pretučen, već su ozlijede nastupile kao posljedica samoozlijeđivanja o stativu gola, u potpisu Obavijesti Tužiteljstva ŽZH je ovlašteni tužitelj tog Tužiteljstva Borislav Čuljak.

Predstavnici URB HVO-a ŽZH, koji su kao i cjelokupna javnost Grada Širokog Brijega, ŽZH a i šire zainteresirani za rješenje ovog slučaja koji je od samog početka prepun nejasnoća i kontradikcija, a otac tada maloljetnog Mile Solde Serafin je aktivni član URB HVO-a ŽZH, su odmah po primitku te Obavijesti upoznati o primitku iste od strane roditelja Mile Solde s kojima su dogovorili slijedeće:

1.Do okončanja ovog predmeta URB HVO-a ŽZH a ni roditelji Mile Solde neće otkrivati nikakve detalje iz Obavijesti Tužiteljstva ŽZH o slučaju Mile Solde, zbog tajnosti postupka u ovom predmetu kako se ne bi štetilo u daljnjem tijeku postupka,

2.Zbog kratkog roka žalbe na spornu Obavijest Tužiteljstva ŽZH koja ima 148 stranica roditelji Mile Solde su zatražili duži rok za izjavljivane žalbe na tu Obavijest što im je udovoljeno, te je rok za izjavljivanje žalbe produžen do 29.01.2019 godine,

3.Roditelji Mile Solde su angažirali odvjetnički tim za izjavljivanje žalbe na spornu Obavijest Tužiteljstva ŽZH, ali i dalje ukoliko to bude potrebito, i nikada neće odustati od istine za njihovog sina Milu Soldo, ma koliko to bude trajalo,

4.URB HVO-a ŽZH neće organizirati nikakve prosvjede kao znak potpore obitelji Mile Solde do okončanja postupka u ovom predmetu a sve po zahtjevu roditelja Mile Solde ali i samog Mile Solde koji je u međuvremenu postao punoljetna osoba.

Poštovani članovi URB HVO-a ŽZH i svi zainteresirani za rješenje ovog slučaja!

Slučaj Mile Solde koji je od samog početka zaintrigirao javnost Grada Širokog Brijega, ŽZH pa i van granica BiH je prepun nejasnoća i kontradikcija, zbog čega je tadašnja Udruga Zaboravljeni branitelji ŽZH, a sadašnja Udruga Razvojačeni branitelji HVO-a ŽZH dana 25.11.2016 godine organizirala mirni prosvjed u Širokom Brijegu.

Od tog dana URB HVO-a ŽZH je u suradnji s roditeljima Mile Solde čekala je pismeni izvještaj o rezultatima istrage u ovom predmetu koji smo konačno dočekali a koji smo očekivali upravo onakav kakav ga je i sačinilo Tužiteljstvo ŽZH. Cijeli tijek postupka ali i sama Obavijest Tužiteljstva ŽZH prepuna je kontradikcija i nejasnoća u svezi provedenih dokaza, bilo materijalnih sačinjenih od ovlaštenih liječnika specijalista, uzoraka krvi i svih drugih dokaza kao i iskaza svih svjedoka koji su ispitani. Naprosto je nevjerojatno kolika je količina kontradikcija na jednom mjestu, ovdje u ovom slučaju, da je to za ne povjerovati.

URB HVO-a ŽZH je već u nekoliko navrata od prije nagovještavala kako će neminovno doći do konfrontacije istine i prikupljenih dokaza Tužiteljstva ŽZH i istine roditelja Mile Solde i URB HVO-a i to se i dogodilo. Zbog laži, podvala, opstrukcije, te razno-raznih interesno-klijentelističkih sveza vinovnika u ovom predmetu u kojemu je brutalno pretučen tada maloljetni Mile Soldo, došlo je do zataškavanja istine jer je puno njih direktno uključeno i uvučeno u ovaj predmet. Te interesno-klijentelističke strukture su poduzele sve radnje kako bi se istraga u ovom predmetu obustavila i pri tome nisu birali sredstva kako bi to uspjeli koristeći dobro provjerene Udbaške metode iznoseći laži a jedan od najboljih načina je progurati laž kako su roditelji Mile Solde dobili novac ali i predstavnici URB HVO-a ŽZH kako bi se „ušutjeli“ u što su na žalost malo vjerni ljudi povjerovali te putem određenih portala nastavili širiti laži na račun roditelja Mile Solde i URB HVO-a ŽZH, ali tješi činjenica kako ogroman broj građana Širokog Brijega, ŽZH i šire nije povjerovala u te laži u što su se roditelji i predstavnici URB HVO-a uvjerili u neposrednim razgovorima s ljudima na terenu. Zbog tih laži roditelji Mile Solde su doživjeli niz neugodnosti ali su ipak ostali ustrajni u svojim nastojanjima za traženjem istine za svog sina koju će tražiti do najviših sudskih instanci ovog svijeta, bez obzira što su potrošili silne novce liječeći svog sina koji je mogao poginuti ali i plaćajući troškove odvjetnika.

Po njihovim izjavama da se zaključiti kako je potpuno nevažno plasiranje u javnost laži kako su oni dobili novce za svog sina kako bi se ušutjeli, jer kakvi su to novci koje roditelj može uzeti za svog sina koji je mogao biti ubijen a i dan danas svakog mjeseca obilazi medicinske ustanove kako bi se sanirale teške po život opasne ozlijede, a pitanje je i koliko će se u tome uspjeti. Ovdje su napomenuli kako svi oni koji šire takve laži čine smrtni grijeh protivan osmoj Božjoj zapovijedi: “Ne iznosi lažna svjedočanstva“ za koji će odgovarati pred Bogom.

Promatrajući ovaj slučaj i slučaj brutalno ubijenog Davida Dragičevića iz Banjaluke da se primijetiti kako je ista špranca kojom se služe organi u istražnim postupcima u Širokom Brijegu i Banjaluci. U oba slučaja se navodi kako su roditelji i Mile Solde i Davida Dragičevića dobili „silne novce“ kako bi navukli bijes naroda na njih, odnosno zaustavili daljnju istragu u ovom slučaju, jer je najlakše navući bijes naroda na roditelje. Međutim u slučaju Davida Dragičevića se otišlo nekoliko koraka dalje u blaćenju roditelja jer je pokret “Pravda za Davida“ uzdrmao temelje RS, pa su stoga ti organi „Državne Bezbednosti“ iz RS napakirali ocu Davoru Dragičeviću i nekim vođama „Pravda za Davida“ nekoliko kaznenih dijela od kojih je najvažnija podrivanje ustavno-pravnog poretka RS. U slučaju Mile Solde tih kaznenih dijela još uvijek nema ali da se kojim slučajem protestiralo pred Tužiteljstvom ŽZH u Širokom Brijegu zacijelo bi i organizatori Istine za Solde, kao i roditelji Mile Solde bili suočeni s takvim kaznenim prijavama.

No, što je od svega najvažnije napomenuti: U oba slučaja istražni organi skreću pozornost javnosti sa rješavanja ubojstva Davida Dragičevića i brutalno pretučenog Mile Solde na sasvim drugu stranu a ona je okrivljivanje roditelja na ovaj ili onaj način,a u oba slučaja je istina o ubijenom Davidu i pretučenom Mili Soldi tu na dohvat ruke i svima odavno poznata osim istražnim organima, i do te istine se moglo doći u oba slučaja iste noći a ne čekati na nju preko dvije godine i tri mjeseca (Mile Soldo), ili preko 300 i nešto dana u slučaju Davida Dragičevića.

No, najvažnije je od svega što će Istina za Solde na kraju pobijediti bez obzira na nastojanja sluga sotone da tu istinu sakriju. Pokriće za te tvrdnje se nalazi u svim prikupljenim dokazima i činjenicama kojima raspolažu roditelji pretučenog Mile Solde, a direktni učesnici u ovom predmetu će morati živjeti s tim, sve do onoga dana kada će Istina za Solde pokucati na njihova vrata a tada će im biti i suviše kasno da ih ta istina oslobodi od grijeha s kojim žive od 09.10.2016 godine, zaključuje se u priopćenju Udruge razvojačenih branitelja HVO-a ŽZH.