Home Šport ČUDO IZ LJUBUŠKOG: Mandić pješačio sedam kilometara na trening

ČUDO IZ LJUBUŠKOG: Mandić pješačio sedam kilometara na trening

SHARE

Lijevo krilo David Mandić i golman Marin Šego otkriće su SP-a, a Željko Musa i Igor Karačić sad su već konstanta među “kaubojima”. Što im je zajedničko? Svi su iz Hercegovine i tamo su počeli…

Mirko Alilović i Denis Buntić godinama su bili u reprezentaciji Hrvatske, a danas dres “kockastih” nose izdanci ove škole Željko Musa i David Mandić. Za Izviđač je branio i Marin Šego, koji je karijeru počeo u petnaestak kilometara udaljenome Međugorju.

Bio je tu i Željko Musa, ali oni su u klub već došli kao gotovi igrač. U 40-ak kilometara udaljenome Mostaru i Zrinjskom počeli su Karačić i Marino Marić.

Čuvenu Izviđačevu rukometnu akademiju hvalio je aktualni izbornik Lino Červar, koji je u Ljubuškom često gostovao s Metalurgom i Zagrebom.

– To je fantastično! Nigdje takvo nešto nisam vidio. U Ljubuškom se stvaraju igrači i to treba cijeniti. Svi drugi kupuju igrače, a vi ih stvarate! – izjavio je Lino Červar.

Osim rukometa, mladi igrači u Izviđačevoj akademiji nekad su imali predavanja iz povijesti, psihologije, engleskog jezika, novinarstva, odnosa s javnošću, političkih sustava…

Zbog nedostatka sponzora s tom praksom se prestalo, ali je ponovno pokušavaju vratiti.

– Ovdje se ne stvaraju samo rukometaši. Ovdje se stvara kompletan čovjek. Izviđač ističem kao primjer uzornoga kluba punog entuzijasta. Danas nema puno entuzijasta, a bez toga nema vrhunskih rezultata – govorio je Červar, a jednog novog već je odveo, najprije u RK Zagreb, a potom i u reprezentaciju.

Riječ je o Davidu Mandiću, prvom hrvatskom krilu nakon Nikše Kaleba koji može igrati i na poziciji halfa u obrani.

Veliki je radnik, kažu nam u Ljubuškom, a Červar takve voli, pa je nakon jednog Mandićeva oštrijeg ulaska u igrača na treningu Zagreba rekao: “Gospon Mandić, sačuvajte to za utakmicu”.

– David Mandić za rukomet je bio vrlo darovit. Vidjelo se to od početka, a bio je i uporan. Potpuno se posvetio rukometu, čak ponekad zapostavivši i školu. Po sedam kilometara nekad bi i pješice iz svog sela dolazio na treninge u Ljubuški. Bio je prvo krilo naše juniorske momčadi u finalu državnog prvenstva, a bio je mlađi čak tri godine od ostatka momčadi – govori nam Slaven Tomić, trener u Izviđačevoj rukometnoj školi koji je vodio i Davida.

– Lino voli radnike, a David je taj. Lucidan je trener koji je i Štrleka protiv Makedonije ostavio na klupi i uvrstio mladića u igru – kazao nam je Tomić, a susjedi nam pričaju kako je David Mandić oduvijek govorio da će biti najbolji na svijetu.

– Zagreb mu je sigurno samo usputna stanica jer je on igrač za Bundesligu – kaže Tomić za 24sata.hr