Home Politika Bevanda: Tužno je da je “patriotama” Banja Luka neprijateljski teritorij

Bevanda: Tužno je da je “patriotama” Banja Luka neprijateljski teritorij

SHARE

Ministar financija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je da “nije očekivao toliki izljev mržnje” zbog njegovog prisustva akademiji povodom Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, ocijenivši da je “tužno da je za one koji tvrde da su patriote, Banja Luka neprijateljska teritorija”.

Govoreći o napadima zbog njegovog prisustva akademiji u Banja Luci povodom 9. siječnja, Bevanda je rekao da “nije očekivao takvu histeriju iako je navikao da se prave spinovi zbog raznih pitanja”.

“Ne znam što je gore bilo, da li medijsko i političko huškanje ili komentari na društvenim mrežama. Tužno je da je 24 godine nakon rata prisutan takav govor mržnje i tužno je da je za one koji tvrde da su patriote Banja Luka neprijateljska teritorija. Mržnju ne razumijem i ne pristajem na nju, zato sam s ovom temom završio i nadam se da neće biti sličnih situacija da moram na sličan način reagirati”, rekao je on za današnji “Glas Srpske”.

Komentirajući stavove hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji uvjetuje imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara usvajanjem godišnjeg nacionalnog programa BiH, odnosno otvaranjem puta za članstvo u NATO-u, Bevanda je rekao da postoje jasne zakonske procedure za imenovanje predsjedavajućeg, da se znaju rokovi i što su čije obaveze, te da je neophodno držati se Ustava i zakona, jer sve mimo toga ne doprinosi rješenju.

Bevanda, koji je i visoki funkcioner HDZ-a BiH, rekao je za današnji “Glas Srpske” da je još rano govoriti o personalnim rješenjima u novom Savjetu ministara, ali je napomenuo da će njegova stranka razgovore o formiranju vlasti voditi odgovorno i transparentno.

Kada je riječ o budžetu za 2019. godinu, Bevanda je naglasio da je on prema odluci Fiskalnog savjeta i usvojenom Globalnom financijskom okviru ove godine veći za 16 milijuna KM i ukupno iznosi 966 milijuna KM.

“Prethodnih sedam godina budžet je bio 950 milijuna KM i zahvatanja s jedinstvenog računa su bila 750 milijuna KM i sada je predloženo povećanje od 16 milijuna KM, a oko osam milijuna KM od tog povećanja planirano je za plate policajaca, jer smo imali izmjene zakona u prošlom sazivu parlamenta BiH”, naveo je on.

Bevanda kaže i da će Ministarstvo financija i trezora u Savjetu ministara učiniti sve da se ispoštuju procedure i da se financiranje vrši neometano, te dodao da je Zakonom o financiranju institucija regulirano i da nema zastoja u otplati vanjskog duga čak i kada je privremeno financiranje na snazi.

“Problema ne bi trebalo da bude, a ja kao ministar financija nisam u poziciji da procjenjujem kada ćemo imati usvojen budžet jer je poznato da ga nakon prihvaćanja u Savjetu ministara predlaže Predsjedništvo BiH i usvaja Parlamentarna skupština BiH”, naveo je Bevanda.