Home Politika VIDEO Pogledajte kako je zamalo došlo do fizičkog obračuna Plenkovića i...

VIDEO Pogledajte kako je zamalo došlo do fizičkog obračuna Plenkovića i Grmoje

SHARE

Zastupnik Mosta u hrvatskom Saboru Nikola Grmoja tijekom saborske rasprave o izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u 2018., ustvrdio je da hrvatski premijer Andrej Plenković ‘radi za srbijanske interese’, što je izazvalo burnu reakciju zastupnika, nakon čega je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio stanka kako bi se smirile strasti.

“Možda imamo nekakve koristi od toga; čuo sam da ministrica ima velike šanse za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Je li to možda znači da osim podrške ove Vlade da ima i podršku Srbije, budući da radi sustavno za srbijanske interese”, rekao je Nikola Grmoja, a premijer ga je zamolio da to ne govori jer je to jadno.

“Nemojte to govoriti. Djelujete jadno kada govorite da ministrica vanjskih poslova radi za interese Srbije, budite kreativni ali nemojte biti jadni”, rekao je premijer Andrej Plenković Mostovu zastupniku.

Dodao je kako neće dopustiti upadanje u spiralu međusobnog optuživanja koja može završiti nekim incidentom.

Grmoja je potom ustvrdio da je ‘premijer nervozan’, te ponovio da svojim postupanjem hrvatska Vlada radi u korist srbijanskih interesa.

Zbog povišenih tenzija i međusobnog dobacivanja saborskih zastupnika predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio je stanku, apelirajući na zastupnike da ne vrijeđaju i iznose uvrede.

“Iznosite teške optužbe na račun predsjednika Vlade da radi za interese neke druge države; radi se o kleveti”, rekao je Jandroković Grmoji.

Grmoja ne staje, pa dobiva opomenu. Predsjedatelj određuje stanku, ali napetost ne prestaje. “Gdje si ti bio? Gdje si ti bio kao i anemični”, zapitao je Grmoja.

“Šta”, uzvratio je premijer hodajući prema Grmoji.

U nastavku sjednice svi su zastupnički klubovi apelirali na smirivanje tenzija u sabornici.

Incidenti i optužbe za veleizdaju

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je da, svaki put kada je u Saboru riječ o izvješćima iz Europskog vijeća, dio zastupnika, prije svega iz Mosta, unosi u tu raspravu teme koje nisu povezane i koje predstavljaju govor mržnje. – Danas su iznesene najteže klevetničke tvrdnje prema ministrici vanjskih i europskih poslova te prema meni kao premijeru, praktički za veleizdaju. Nedopustivo je da se u Saboru iznose tvrdnje da radimo u interesu neke druge države, pređena je granica onoga što je normalno u Saboru, Išao sam ga pitati na koga je mislio da je veleizdajnik, no on je izašao. Prešao je crtu onoga što se može nazvati stavom ili političkim mišljenjem, to je previše, zato sam mu i rekao da su mu komentari jadni, kazao je premijer https://bit.ly/2CqJAdn

Posted by HRT Vijesti on Srijeda, 16. Januar 2019.

 

Nakon toga, Nikola Grmoja ustvrdio je novinarima u Saboru da se premijer Plenković tijekom stanke ‘krenuo fizički obračunati’ s njim.

“Krenuo se obračunati sa mnom, krenuo je prema meni i oni su ga jako teško zaustavili, ne znam bi li me udario, ali želio je doći do mene iznerviran, a ne znam što bi bilo da je došao do mene”, izjavio je Grmoja.

Vlada RH o Grmojinim tvrdnjama

Iz Vlade RH u srijedu su demantirali tvrdnje Mostova zastupnika Nikole Grmoje da se hrvatski premijer Andrej Plenković za vrijeme stanke u Hrvatskom saboru ‘htio obračunati’ s njim, nakon što je on optužio hrvatsku Vladu da radi u interesu Srbije.

Kako pojašnjavaju u Vladi RH, Grmoja je opetovano tvrdio da potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i premijer Plenković rade u interesu Srbije, što u Vladi smatraju nedopustivim navodima.

Iz Vlade pojašnjavaju kako je premijer Plenković napravio dva do tri koraka prema zastupniku, kako bi ga pitao na koga je točno mislio kada je govorio da ‘netko radi za interese Srbije’ te na koga je mislio kada je govorio ‘anemični’, prenosi Hina.

Nepovezane teme

Plenković je ocijenio Grmojine tvrdnje o ‘veleizdaji’ hrvatske Vlade nedopustivim i najtežim klevetničkim uvredama, kojima je prijeđena granica onoga što je normalno u Hrvatskom saboru.

“Kada dođe na red rasprava o izvješćima Europskog vijeća dio saborskih zastupnika, a tu prednjače zastupnici Mosta, unose u raspravu teme koje s njima nisu povezane; a drugo, govor mržnje i danas najteže klevetničke optužbe zastupnika Grmoje prema potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih poslova Mariji Pejćinović Burić, a nakon toga i prema meni kao predsjedniku Vlade, praktički za veleizdaju”, izjavio je Plenković.

Pojasnio je kako je u Saboru išao upitati Grmoju na koga je on to mislio da je veleizdajnik, ali da je on izašao iz sabornice, piše Bljesak.info