Home Vijesti MASOVNO UMIRANJE Više od 55 pokopa na području Livna za samo dvadeset...

MASOVNO UMIRANJE Više od 55 pokopa na području Livna za samo dvadeset dana, pogledajte zašto!

SHARE

Brojne su bosanskohercegovačke općine i gradovi ovih dana zavijeni u crno. Siječanj je počeo tužno, brojni su smrtni slučajevi, a s obzirom na ovakav početak, kao i dosadašnje trendove, realno je očekivati da će i ove godine biti više umrlih nego rođenih, piše Večernji list BiH.

U komunikaciji sa svećenicima i župljanima na području Livna, saznajemo da je više od 55 pokopa bilo od 25. prosinca, odnosno od katoličkog Božića do 15. siječnja. Samo u četvrtak, 10. siječnja bilo je pet pokopa što je puno i za višestruko veće lokalne zajednice od Livna, prenosi Večernji list.

Nažalost, povećan broj smrtnih slučajeva tijekom siječnja posljednjih godina činjenica je od koje se ne može pobjeći. Nju je potvrdio svojedobno i Ivo Petrić, stručnjak za epidemiologiju, koji je istaknuo da o povećanoj smrtnosti nije moguće spekulirati, ali da je to činjenica, dok je stručnjakinja Jasna Ninčević kao uzroke veće smrtnosti početkom godine istaknula prije svega velike razlike u temperaturi, padove zbog leda i poledice, konzumiranje hrane i pića tijekom proteklih blagdana.

– Jedan od uzroka sigurno mogu biti temperaturne razlike u kući i vani. Takve nagle promjene posebno teško pogađaju kronične bolesnike, odnosno one koji boluju od plućnih i srčanih bolesti. U pravilu je riječ o starijim ljudima. Iako je teško povjerovati, i padovi povećavaju smrtnost. Naime, zbog zaleđenoga tla često u bolnici završe starije osobe, a to za njih može biti pogubno. Zima krije niz nepogoda kojih se ljudi, nažalost, ne čuvaju. Također, razloge većeg broja preminulih možemo tražiti i u pretjeranoj konzumaciji alkohola i hrane tijekom blagdana. Zbog velikih količina masne hrane i alkohola, nisu rijetke upale gušterače koje mogu dovesti do tragičnog ishoda – riječi su dr. Ninčević.

Dok se, primjerice, u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji razgovara o većoj smrtnosti te se ozbiljno analiziraju takve stvari kako bi se sačuvalo živote ljudi u budućnosti, u što se uključuju i državni zdravstveni zavodi, u BiH su, nažalost, smrti najčešće na razini statistike. Jedan od najpoznatijih kardiokirurga s ovih prostora prof. dr. Miljko Ristić govorio je ovih dana o crnoj statistici i istaknuo da hladnoća ne pogoduje kardiovaskularnim bolesnicima i onima koji imaju bolesti krvnih žila pa je tako najviše umrlih od siječnja do ožujka.

– Što su temperature niže, to je pogoršanje bolesti evidentnije, pa i umiranje. Krvne žile, koje su uglavnom sužene kod kardiovaskularnih pacijenata, bilo na srcu ili u ostalim dijelovima tijela, na hladnoći se dodatno sužavaju dovodeći do pogoršanja osnovne bolesti, pa i smrti – naveo je. Također, prevencija ima, a najvažnije je držati se liječničkih savjeta i ne izlagati se duljim fizičkim aktivnostima.