Home Crna kronika ALARMANTNO Masovna praksa u svim dijelovima BiH: Dnevno više od 15...

ALARMANTNO Masovna praksa u svim dijelovima BiH: Dnevno više od 15 abortusa, zahvate traže i maloljetnice!

SHARE
Dok se naivni bh. građani zalažu za prava djece u susjednim država, svakodnevno se u BiH napravi 15 abortusa. Avaz donosi šokantne podatke da se godišnje u FBiH ubije 3.500 djece, a u RS-u 2.000

Ponajviše se ubojstva izvršavaju u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Mostaru… S obzirom na to da i privatne ordinacije rade ove zahvate, broj žena koje ne žele roditi, nažalost, znatno je veći.

S Klinike za ginekologiju i porodiljstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla potvrdili su za „Avaz“ da imaju veliki broj ovakvih zahvata. – Prošle godine uradili smo 317 abortusa – potvrdila je prof. dr. med. sc. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i porodiljstvo u UKC-u u Tuzli.

– Godine 2017. imali smo 1.846 zahtjeva žena za prekid trudnoće, što je i urađeno, a godinu ranije doktori su uradili 1.966 pobačaja. To je zaista veliki broj – navodi Milka Mrđa, glasnogovornica Instituta za javno zdravstvo RS.

Da je u porastu broj abortusa posljednjih godina, kaže i dr. Hasan Karahasan, ginekolog iz Kantonalne bolnice u Zenici. Svake godine na porodiljnim stolovima završavaju sve mlađe djevojke, čak i učenice osnovnih škola.

Karahasan pojašnjava da je abortus na zahtjev dopušten do 10. tjedna trudnoće, a između 10. i 20. tjedna u slučaju silovanja, o čemu odlučuje i povjerenstvo. – Najčešći razlozi za prekid trudnoće su socijalne ili ekonomske prirode, a kod mladih djevojaka nespremnost za materinstvo – kaže dr. Karahasan.

U jednoj privatnoj ordinaciji cijena zahvata s anestezijom je 500 KM.

Inače, cijena zakonitih pobačaja u javnim bolnicama bez opće anestezije je 160 KM, a s anestezijom 260 KM.

BiH je u okruženju prva po broju abortusa, ubojstava djece.