Home Zanimljivosti Misterij razriješen: Doznali smo koliko često trebate prati kosu

Misterij razriješen: Doznali smo koliko često trebate prati kosu

SHARE
Većina muškaraca pere kosu svaki dan. Neke žene peru je jedanput tjedno. Kako znati tko je u pravu?

Naime, novinari PopSugara odlučili su razriješiti ovaj misterij pa su porazgovarali s dermatologom, frizerom i koloristom. Evo što su oni odgovorili bazirajući se na tipove kose i je li obojena ili ne, piše Index.

Gledište frizera

“Imate li masno vlasište, potpuno je u redu da kosu perete svaki dan kako biste odstranili višak ulja i prljavštinu koja se taloži na tjemenu”, rekao je Kevin Mancuso, frizer i kreativni direktor Nexxusa. Također, dodao je da ako živite u gradu s puno smoga, više je i nego poželjno kosu prati što češće. S druge strane, za sve osobe sa suhom kosom Kevin smatra da je idealan broj pranja 1-2 puta tjedno. To se odnosi i na osobe s prhuti.

Gledište dermatologa

Dermatologinja Francesca Fusco smatra da ne postoji nekakvo zlatno pravilo koje kazuje koji broj pranja kose tjedno je idealan. Ipak, složila se s Kevinom da je osobe s izrazito masnom kosom trebaju prati svakodnevno, a osobe sa suhom kosom i peruti najviše dva puta tjedno.

Gledište kolorista 

Koloristica Stephanie Brown istaknula je kako osobe s obojenom kosom nikako ne bi trebale prati kosu više od četiri puta tjedno. “Imate li suhu i obojenu kosu, pokušajte smanjiti broj pranja na jedanput jedno. Ako imate masnu kosu, radije između pranja koristite suhi šampon umjesto da je perete svakodnevno kako vam boja ne bi prebrzo postala potpuno beživotna”, upozorila je Stephanie.