Home Život Posušanka Josipa Milas: U Münchenu je jako puno mladih Hrvata koji su...

Posušanka Josipa Milas: U Münchenu je jako puno mladih Hrvata koji su došli iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

SHARE

Josipa Milas, 23-godišnja je pjesnikinja iz Posušja, auto­rica brojnih pjesama objav­ljenih na raznim književnim internetskim stranicama. Neko je vrijeme živjela u Münchenu. Kaže, u bavarskoj metropoli je jako puno mladih ljudi koji su u novije vrijeme doselili ih Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

– Shvatila sam da je u Münchenu jako puno mladih Hrvata koji su u novije vrijeme došli iz svih dijelova Hrvatske, ali i Hercegovine. Ponekad mi se činilo kao da sam kod kuće. Ali, mnogi bi se voljeli vratiti kući, optimista sam i vjerujem da će se i vrati­ti ako to doista žele – kaže.

Josipa je javnosti postala poznata kad je prije nekoliko mjese­ci objavila zanimljiv osvrt o suvremenoj Hercegovki, a taj je osvrt na svom Facebook profilu podijelila popularna hrvatska glumica Ornela Vištica.

Josipa je pisala kako tipična Hercegovka nije svađalica s brda.

Josipa Milas
Josipa Milas

„To su žene koje uzdignute glave koračaju kroz život, usprkos svim problemima svijeta. Ona je borac, žena, majka, kraljica. Za svoju će obitelj uraditi sve, i ništa joj nije teško. Voli i prihvaća sve kulture svijeta“, napisala je između ostalog.

Potom je i ona  prihvatila njemačku kulturu, odnosno onu kakvu joj nudi München. Mlada Josipa je sreću u poslu i bolji život odlučila potražiti preko granice.

– Morala sam pokušati, kući se uvijek možeš vratiti – rekla je.

Iako predivna zemlja, Josipa kaže, posla u Hercegovini go­tovo da ni nema. Mnogi mladi su otišli u inozemstvo, mnogi odabrali München. Najvažnije je, kaže da se držimo zajedno i u tuđini, te da ne zaboravimo svoje.

I baš  je tako Josipa otišla u München, shvatila da nije sve onako kako se govori, te se vratila  u svoju rodnu Her­cegovinu.

Osim o ljudima iz Hercegovine, sad piše i o Hrvatima koji žive i rade u Münchenu, prenosi Fenix-magazin