Home Društvo Sarajka želi osvojiti Split velikim praskom: folk-pjevačica ‘iz komšiluka’ pokorila Beograd, a...

Sarajka želi osvojiti Split velikim praskom: folk-pjevačica ‘iz komšiluka’ pokorila Beograd, a sad planira napuniti Spaladium Arenu

SHARE

Ovaj spot ne postavljam zbog ljubavi prema ovoj “umjetnici”, nego poradi toga što će ista održati koncert u, ni manje ni više, Spaladium Areni! Želim svima koji će pohoditi ovaj kulturni spektakl da trajno izgube glasnice uslijed zavijanja i iskrvarenje od kidanja vena. Splite moj…

Ove ogorčene riječi napisao je na društvenoj mreži jedan Splićanin, očigledno ojađen činjenicom da umjetnica iz “komšiluka”, turbofolk pjevačica i rođena Sarajka Maya Berović naime, priređuje koncert u Spaladium Areni koncem ožujka.

Komentar je garnirao videobrojem “Neka stvar”, čini se, jednim od “udarnih”, uz još nekolicinu ubojitih naziva poput “Alkohol”, “Dečko za provod”, “Džin i limunada” (jedna od prvih “numera” koje je izbacila na tržište, nap.a.), “Sedativ”, “Vjeruj ženi koja pije” (naslov sugerira opoziciju legendarnom broju Riblje čorbe “Ne vjeruj ženi koja puši Drinu bez filtera”, nap.a.), te “Mama, mama”.

Dolazak na tvrdi teren

U svakom slučaju, intrigantan je pokušaj 32-godišnje pjevačice da dođe na tvrdi teren poput počesto bespoštednog Splita, te nakon zadnjeg uspjelog klupskog nastupa u travnju prošle godine napuni veliki prostor poput rečene Arene.

Zna se, naime, da je Split odavno prestao biti “cvit Mediterana”, te postao grad u kojem “cvjeta tisuću cvjetova”, ali ne uvijek bez znoja i suza. Skoro svaki sličan nastup bio je popraćen prosvjedima za koje, realno gledajući, počesto i nije bilo razloga. Jer, turbofolk, ma koliko nekima mrzak bio, ipak je samo glazba.

Analiza tekstova pjesama odavno je, pak, potonula u besmisao jer su raznorazne umotvorine i iz domaće nam radinosti devalvirale takvo namjensko literarno stvaralaštvo, pa nema smisla ni Mayu razapinjati; uostalom, dosta njezinih tekstova ionako potpisuje renomirana autorica Marina Tucaković

Organizatori ususret ovom, bez daljnjega intrigantnom koncertu, vele sljedeće:

“Na radost mnogobrojnih fanova, Maya je prvi veliki koncert u Hrvatskoj zakazala u Splitu. Iako su ulaznice za nogometne utakmice jedne od najtraženijih, Maya Berović dokazala je da ulaznice za njezin koncert mogu planuti prije nego one kada igra Liga prvaka.

Naime, prošlog vikenda Maya je napunila beogradsku Arenu, a karte se danima prije nisu mogle nabaviti.

Suradnja s Jala Bratom & Buba Corelijem i posljednji album “Seven“, koji je za kratko vrijeme postao najslušaniji u regiji, doveo je ovu pjevačicu na tron pop glazbe. Nakon koncerta u Beogradu Maya se pohvalila da je u Arenu stigao veliki broj obožavatelja iz Hrvatske. Napomenuli su to organizatori, najavivši pravu glazbeno-scensku poslasticu.

‘Više pop nego folk’

Sama pjevačica, pak, na upit ima li tremu ususret velebnom koncertu pred njom, veselo nam je kazala:

– Pozitivna trema uvijek postoji, daleko od toga da je nema. Vjerujem da i najveće svjetske zvijezde današnjice imaju tremu kad moraju održati koncert ispred deset ili dvadeset tisuća ljudi; ne želim ni spominjati cifru od pedeset ili sto tisuća.

Početkom studenoga imala sam veliki koncert u beogradskoj “Štark Areni” pred više od 20.000 ljudi, i noć uoči toga nastupa nisam mogla spavati od treme – povjerila je atraktivna pjevačica, čiji su uzori BeyonceJennifer Lopez i Madonna.

Zanimljivo je da Berović svoju glazbu ne bi okarakterizirala kao turbofolk, nego “više naginje ka popu”. Ne boji se ni negativnih reakcija “antipublike”…

– Nikad mi se nisu dogodile neke loše reakcije, upravo suprotno. Gdje god sam se pojavila, svi su me dočekali s radošću. Ako razmišljate o kritici, uvijek će postojati netko tko će imati različito mišljenje od vas. Ne bojim se; nekad je kritika vrlo korisna.

Mislim da glazba povezuje sve ljude i time se ja vodim kroz život – zaključila je Berović, nakon Bobana Rajovića prva zvijezda koja inklinira folk, a također ima realne izglede napuniti Spaladium. Pa komu pravo, komu krivo…