Home Crna kronika NAKON PLJAČKE U LJUBUŠKOM: Kako funkcionira banda koja pljačka dilere devizama

NAKON PLJAČKE U LJUBUŠKOM: Kako funkcionira banda koja pljačka dilere devizama

SHARE

U tipovanim razbojništvima u BiH u kojima su mete dileri devizama ili članovi njihovih obitelji ukradeno je pola milijuna maraka i nijedna pljačka nije rasvetljena.

Posljednji oružani napad dogodio se 18. siječnja, u mjestu Vitina kod Ljubuškog, kada su dvije maskirane osobe od A.B. (49), žene vlasnika menjačnice, ukrale vreću s novcem u kojoj je bilo više od 200.000 maraka.

Izvor Srpskainfo iz istrage navodi da je nakon očevida utvrđeno da je razbojništvo bilo unapred pripremljeno, odnosno tipovano.

– Dve nepoznate osobe prišle su ženskoj osobi A.B. (49) iz Vitine, te su uz korištenje fizičke snage i suzavca u spreju istrgli vreću u kojoj se nalazio veći iznos novca, te su se udaljili s mjesta događaja automobilom “audi” crvene boje – izjavio je glasnogovornik MUP Zapadnohercegovačke županije Dražan Bošnjak.

Izvor Srpskainfo iz istrage otkriva da je po načinu izvršenja razbojništvo kod Ljubuškog gotovo identično kao i druga razbojništva u BiH u kojima su bili mete dileri devizama, a u kojima je ranijih godina bez traga nestalo pola milijuna maraka.

– Meta, odnosno diler devizama tipuje se nekoliko dana unaprijed, što govori da se ova kaznena djela detaljno planiraju kako se ne bi potkrala ni najmanja greška. Po pravilu, razbojnici rade uvijek u paru, maskirani su i naoružani. Nakon sačekuše, napadaju žrtve i uz prijetnju oružjem otimaju novac – objasnio je izvor blizak sigurnosnim agencijama.

Kako uhvatiti lopove?

Razbojnici su od 2009. godine u oružanim pljačkama na području Srpske na gotovo identičan način ukrali velike količine novca, a ono što je zajedničko svim pljačkama to je da do danas nijedna nije rasvijetljena.

– Po pravilu se ovakva razbojništva završe za minut-dva. Očevici, ako ih ima, ispričaju nakon kaznenog djela da su vidjeli maskirane osobe koje su izvršile razbojništvo i pobjegle – objasnio je izvor.

Ironično dodaje da je jedini scenarij po kojem bi se mogli uhvatiti ovi razbojnici onaj da netko od napadača polomi nogu prilikom izvršenja kaznenog djela i ostane na mjestu zločina do dolaska policije.

Napad po danu

Najveći plijen koji su razbojnici imali u dosadašnjim napadima na dilere devizama na području RS-a ukraden je od Miodraga T, koji je ostao bez 200.000 maraka.

Oružana pljačka Miodraga T. gotovo je identična kao i razbojstvo nad dilerom devizama Vladimirom K, koje se dogodilo krajem 2017. godine u centru Banje Luke.

– Napad na Miodraga T. izvršen je također po danu i u centru grada. Njega su u listopadui 2009. u centru Banjaluke napala dva maskirana razbojnika naoružana pištoljem, pretukli ga i oteli torbicu u kojoj je bilo više od 200.000 maraka. Razbojnici su pobjegli na motoru – podsjetio je izvor Srpskainfo.

U veljači 2012. godine na identičan način napadnut je i diler devizama D.S, kojem su razbojnici ukrali oko 18.000 maraka.

– Vrijeme i mjesto napada u ovakvim oružanim pljačkama nije bitno, što dovoljno govori o smjelosti kriminalaca koji u napad kreću znajući da će biti veći broj očevidaca. Drugo pitanje je na koji način razbojnici dolaze do informacija da će se na točno određenom mjestu pojaviti diler devizama sa većom količinom novca, što bi moglo ukazati da imaju insajdere – objašnjava izvor.

U napadu koji se dogodio krajem 2017. i u kojem su razbojnici u strogom centru Banjaluke i po danu, pred mnogobrojnim očevicima, napali dilera devizama Vladimira K. ukradeno je više od 100.000 maraka.

U uobičajenoj sačekuši, razbojnici su pustili Vladimira K. da izađe iz mjenjačnice u strogom centru grada, a zatim ga napali i ukrali torbicu u kojoj je bilo više od 100.000 maraka.

Iz Policijske uprave Banjaluka su priopćili da policija aktivno radi na svim istragama.

Novac osiguran samo u mjenjačnici

Odlično obaviješteni izvor Srpskainfo, koji se bavi preprodajom deviza, otkriva da je novac osiguran samo ukoliko se nalazi u zatvorenom dijelu mjenjačnice.

– Čim novac napusti zatvoreni prostor, on više nije osiguran – naveo je diler devizama, koji je želio ostati anoniman, piše Blic.