Home Crna kronika U Jemenu nastradali pirotehničari iz Hrvatske, BiH i Kosova: Evo što kažu...

U Jemenu nastradali pirotehničari iz Hrvatske, BiH i Kosova: Evo što kažu obitelji “Damir mi je rekao da je tamo kaos, toliko se pucalo”

SHARE

Među petoricom profesionalnih pirotehničara koji su u nedjelju poginuli u eksploziji u Jemenu su jedan hrvatski i bh. državljanin.

Riječ je o iskusnom hrvatskom pirotehničaru Goranu Vekiću iz osječkog prigradskog naselja Tenja te Damiru Ibrahimu iz Goražda.

Kako pišu hrvatski mediji, stradali Vekić u Jemenu je radio za jednu inozemnu tvrtku.

Uz Vekića i Ibrahima, eksplozija je bila kobna i za dvojicu državljana Južnoafričke Republike te za jednog iz Kosova. Britanski državljanin je ozlijeđen.

Saudijska humanitarna organizacija (KSRelief) priopćila je da je do nesreće došlo kada je u središnjoj provinciji Mareb eksplodiralo vozilo za uništavanje minskih sredstava. Iz KSReliefa kažu kako je do eksplozije došlo slučajno, dok je vozilo prevozilo minska sredstva na lokaciju na kojoj su trebala biti uništena. Izrazili su sućut obiteljima poginulih.

Objavili su također da je pokrenuta istraga o okolnostima nesreće, u čemu surađuju s lokalnim vlastima, a javnost namjeravaju obavijestiti o rezultatima.

Vijest o Vekićevoj pogibiji šokirala je njegove kolege iz Hrvatske.

– U posao s razminiranjem krenuo je početkom 2000-ih. Prvo je bio vodič pasa koji pomažu u razminiranju, a nekoliko godina kasnije i sam je postao pirotehničar nakon potrebnih položenih ispita. Radio je, kao i većina nas, u nekoliko hrvatskih tvrtki koje se bave razminiranjem i bio je u svim krajevima Hrvatske koja su još uvijek “zasijana” minama. Neko vrijeme radili smo zajedno – rekao je njegov kolega.

Kvalitetu Vekićeva rada prepoznali su i poslodavci pa je u jednoj od tvrtki za razminiranje bio i voditelj.

Osim u Vekićevoj obitelji, tuga je zavladala i u obitelji Damira Ibrahima iz Goražda.

Vijest o eksploziji u Jemenu u kojoj je, sa četvoricom kolega iz Hrvatske, Kosova i Južnoafričke Republike, poginuo i njihov sin Damir, Ibrahim i Rabija Paradžik saznali su od rodbine.

Posljednji put se javio u subotu, dan prije tragedije, rekli su u razgovoru za “Avaz” očajni roditelji.

– Bio je neraspoložen i supruzi Maji je rekao da je tamo kaos. Toliko je pucalo da nije znao kako su opstali tu noć. Redovno, kad ustane da klanja, javi se, ali više se nije javljao – kaže Rabija Paradžik, Damirova majka.

Ibrahim je ratni vozač saniteta i jedan od heroja evakuacije ranjenika iz opkoljenog Goražda, a Rabija dugogodišnja babica u mirovini.

Roditelji poginulog Damira ne znaju sve detalje kako je došlo do eksplozije niti kada će tijelo biti transportirano u BiH, jer u toku je istraga, ali sumnjaju da se radilo o diverziji.

– Služio sam u armiji i znam da se upaljači i eksploziv ne prevoze skupa. Mine se razoružaju, pa onda transportiraju – pojašnjava Ibrahim Paradžik za Avaz.