Home Crna kronika Očajni otac: Instagram je pomogao mojoj kćeri da se ubije

Očajni otac: Instagram je pomogao mojoj kćeri da se ubije

SHARE

Molly Russell, četrnaestogodišnjakinja iz Velike Britanije, oduzela si je život 2017. godine. Kada su članovi njezine obitelj pregledali njen Instagram, pronašli su uznemirujuće sadržaje koji govore o depresiji i samoubojstvu.

Mollyin otac Ian smatra da je Instagram djelomično odgovoran za smrt njegove kćeri.

“Mogla je toliko toga ponuditi svijetu“, rekao je njen otac.

“Molly je bila najmlađa od triju sestara. Izgledala je kao normalna tinejdžerica. Imala je 14 godina. Razmišljala je o budućnosti i bila je entuzijastična“, opisao je.

“Te večeri je napravila zadaću, spremila je školsku torbu i pripremila se za školu. No, kada smo se sljedeće jutro probudili, ona je bila mrtva“, ispričao je tužno otac.

“Htjeli smo zagrepsti ispod površine”

“Nakon njene smrti, htjeli smo zagrepsti ispod površine i pregledali smo društvene mreže na kojima je bila aktivna. Objavljivala je sadržaje s drugih profila koji su govorili o samoubojstvu i depresiji. Neke objave su bile pozitivne, radilo se o grupama ljudi koji su pomagali jedni drugima i pokušavali zaustaviti potrebu za samoozljeđivanjem“, dodao je.

“No, neki sadržaji su poticali na samoozljeđivanje i samoubojstvo te ne sumnjam kako je Instagram utjecao na to da se moja kći ubije“, rekao je.

Novinari BBC-ja su u videoreportaži pokazali neke snimke korisnika Instagrama koje su prikazivale kako se režu i kako krvare te fotografije koje potiču na samoubojstvo.

“Statusi tih korisnika na Instagramu su često crno-bijeli. Fatalistički su. Govore o tome da nema nade, žele da im se pridružiš. Ti si u depresiji, ja sam u depresiji, u istom smo klubu. Nismo znali da tako nešto uopće može postojati na Instagramu. Još uvijek su takvi sadržaji prisutni i lako su dostupni“, rekao je otac Ian.

Algoritmi koji potiču na samoubojstvo

Ged Flyn, voditelj organizacije Papyrus koja pomaže osobama sa suicidalnim namjerama, smatra kako algoritmi koje Instagram koristi mogu poticati korisnike na samoubojstvo.

“Ako algoritam unutar društvene mreže otkriva što vas zanima te vam nudi još dodatnih, povezanih sadržaja, u ovom slučaju to postaje ozbiljan problem. U redu je da ako upišete cvijeće, da vam nudi druge sadržaje s cvijećem, ali vas ne bi trebao povezivati s opasnim sadržajem“, rekao je Flyn.

“Zakon je vrlo jasan. Pomaganje ili poticanje na samoubojstvo je protuzakonito. Svatko tko kroz riječi, djela ili fotografije na društvenim mrežama govori kako se ubiti i ohrabruje druge na taj čin, u najmanju je ruku djelomično odgovoran. Smatram da bi Instagram trebao promijeniti svoje algoritme kako bi pripomogao spasiti živote. I to treba učiniti što prije“, dodao je.

Reagirala je i britanska vlada

Vodstvo Instagrama napisalo je u priopćenju kako “ne dopušta sadržaj koji promiče ili veliča samoozljeđivanje ili samoubojstvo te da namjerava ukloniti svaki takav sadržaj”.

Britanska vlada pozvala je kompanije koje vode društvene mreže da preuzmu veću odgovornost za štetne sadržaje koji promiču metode samoubojstva i samoozljeđivanja.

*Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta.

U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida KBC Zagreb (radi od 0 do 24 sata): 01 2376 335

Plavi telefon: 01 4833 888

Psihološki centar TESA: 01 4828 888