Home Društvo Tko je kriv za kaos u Jablanici?!

Tko je kriv za kaos u Jablanici?!

SHARE

Načelnik Općine Jablanica Salem Dedić za Bljesak.info je kazao da su nakon sinoćnje kaotične situacije na magistralnom putu u mjestu Donja Jablanica jutros putevi očišćeni te da je promet normaliziran.

”Koliko imam informacije iz kontakta s policijskom upravom i civilnom zaštitom na području Općine Jablanica prema Mostaru i Konjicu put je prohodan i očišćen te je pogodan za normalno prometovanje”, rekao je Dedić za Bljesak, napominjući da je Ministarstvo donijelo odluku, te da je škola u ovoj općini otkazana otkzana dva dana, a bit će nadoknađena u narednom razdoblju.

Tko je kriv?

Kaže da nije kompetentan govoriti tko je kriv za šinoćnji kolaps, ali zna se da su nadležni za magistralne puteve Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Ceste Federacije BiH.

”Nisam kompetentan da kažem tko je odgovoran, ali zbog vremenskih nepogoda koje su za kratko vrijeme zadesile Jablanicu, u nekih dva do tri sata napadalo je 30-50 cm snijega, a oni koji su zaduženi za održavanje puteva su bili na terenu i održavali sušto su mogli. Međutim u velikom dijelu krivnja je na nesavjesnim vozačima autobusa, velikih teretnih vozila i prikolica koji nisu imali adekvatnu zimsku opremu i gume. Oni su prouzrokovali probleme u prometu jer su na više mjesta potpuno blokirali promet, znači dva autobusa u prvom dijelu na izlazu iz Jablanice prema Mostaru zaustavila promet, te šleperi iz smjera Sarajeva. Taj problem  nije se mogao riješiti od strane ovih ljudi i mi smo na izvanrednoj sjednici stožera da bi uskočili u pomoć onima koji su nadležni, a svi znaju da su za magistralne puteve radi Federalno ministarstvo prometa, Ceste Federacije i njihovi izvođači prometa”, kaže Dedić.

Je li se ranije trebalo isključivati iz prometa?

Na upit je li policija ranije trebala isključivati iz prometa teretna vozila, Dedić je kazao da to pitanje postavimo nadležnima u policiji, ali zna da su policajci u jablanici nadljudskim naporima radili što su mogli.

”Mi smo bili blokirani da dođemo do najudaljenijih sela i da nam nije bilo omogućemo i , ali jutros smo u prilici da dođemo do najudaljenijih mjesta i da normaliziramo stanje u Općini Jablanica.

Dionicu Jablanica Mostar održava tvrtka Putevi d.d Mostar, a koja je sredinom 2014 godine potpisala četverogodišnji ugovor koji je istekao u kolovozu prošle godine. No odlukom Vlade FBiH spomenuta tvrtka nastavila je raditi psoao zbog žalbi upućenih na novi natječaj.

Pokušali smo stupiti u kontatkt s ovom tvrtkom, u kojoj su odgovorni izbjegavali javiti se novinarima.

Babiću prijeti raskid ugovora

Direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić za Hrvatski medijski servis je rekao kako su području Jablanice bile  intenzivne sniježne padaline i sva mehanizacija bila je angažirana. Do zastoja je došlo jer je jedno teretno vozilo, koje nije imalo zimsku opremu stalo, drugo teretno vozilo ga je počelo preticati, udarilo ga i tako je došlo do kolapsa, čepa, što je onemogućilo dolazak gratalice.

”Mi imamo ugovor o održavanju tog dijela ceste s tvrtkom gosp. Babića iz Jablanice, koja je kupila Poduzeće za puteve iz Mostara- PZP. Ovo je već drugi put da se ovo događa, dogodi li se još jednom predložit ću raskid ugovora. Jer oni moraju imati stalno auto kod Komadininog vrela, da tu stoji i da čisti”, kazao je Pravdić.

Direktor Cesta FBiH  za blokadu koja se dogodila dijelom smatra odgovornom i policiju koja mora odmah iz prometa isključivati vozila koja nemaju zimsku opremu, a to ne čini.

”Policija neće da isključuje vozila bez zimske opreme. Molili smo, zvali… Oni s nama nemaju neku kordinaciju. Policija mora isključiti vozila, pogotovo teretna koja nemaju lance na pogonskim kotačima. Bez tog mi možemo samo plakati. Imamo situaciju prema Prozoru, Makljenu, tamo je ogroman snijeg, ali nema, problema jer policija isključuje vozila koja nemaju lance”, kazao je Pravdić izraživši žaljenje i ispriku putnicima koji su od jučer od 14 sati satima čekali svojim automobilima, u koloni kod Jablanice, gdje je došlo do blokade prometa.