Home Kultura Goran Bogdan sve popularniji i u Srbiji: “Jedan posao vuče drugi”

Goran Bogdan sve popularniji i u Srbiji: “Jedan posao vuče drugi”

SHARE
Glumac Goran Bogdan (38), rođeni Širokobriježanin, osvojio je srpsku publiku u seriji “Senke nad Balkanom”, a prošle godine umjesto prerano preminulog Nebojše Glogovca uletio je na snimanje filma “Otac”.

Otkrio zašto je toliko tražen kod susjeda, kako je bilo na setu popularne serije i dugo očekivanog filma te kako se snašao u Beogradu, piše Tportal.hr.

Nakon što je još za vrijeme studentskih dana dobio glavnu ulogu u filmu “Sonja i bik” karijera Gorana Bogdana neumorno je rasla svakim sljedećim angažmanom.

Neki od njegovih najpoznatijih filmova svakako su “Broj 55”“U zemlji čudesa”“Neke druge priče”“The Show Must Go On”“Iza stakla”“Noćna vožnja”“Za naivne dječake”“Mrtve ribe”“Bit ćemo prvaci svijeta” i “Svećenikova djeca”, a osim uspjeha koji uživa u Hrvatskoj i susjednoj Srbiji, hrvatski glumac rodom iz Širokog Brijega polako, ali sigurno osvaja i strana tržišta.

Brojne uloge

Za ulogu svećenika u filmu “Agape” Branka Schmidta Bogdan je proglašen najboljim europskim glumcem na 19. Festivalu del Cinema Europeo.

U francusko-britanskoj kriminalističkoj seriji “The Last Panthers” (2015.) igrao je ulogu Srbina Milana Čelika, a nakon toga i u trećoj sezoni američke serije “Fargo”, nagrađenoj s dva Zlatna globusa. Također, dobio je uloge u filmovima“All Inclusive” (2017.) i “Giantland” (2017.), a trenutno snima drugu sezonu uspješne srpske serije “Senke nad Balkanom”.

Nakon ogromnog uspjeha koji je postigla prva sezona uigrana ekipa s autorom i redateljem Draganom Bjelogrlićem na čelu ponovno istražuje skrivenu povijest Balkana, no radnja je ovog puta smještena šest godina nakon događaja iz prve sezone.

Upravo je ova serija donijela Goranu Bogdanu veliku popularnost u Srbiji, kao i brojne obožavateljice. Jedan od naših najpopularnijih glumaca mlađe generacije već je zaradio titulu zavodnika, a otkrio kako mu ta titula ne smeta, ali i da o njoj ne razmišlja.

Nisam u javnosti stvorio sliku sebe kao zavodnika, već su to drugi od mene stvorili. Radim svoj posao i volim ono što radim, rekao nam je glumac na nedavnom predstavljanju novog promidžbenog spota za Ožujsko pivo, u kojem ponovno glumi s kolegama Reneom Bitorajcem i Goranom Navojcem, s kojim je snimao i nedavno predstavljenu prvu regionalnu HBO-vu seriju “Uspjeh”.

S Draganom Bjelogrlićem stvorio sam najbliskiji odnos. Nisam ga poznavao ranije, ali rad na “Senkama” približilo mi ga je kao prijatelja, kao autora, kao nevjerojatno marljivog, zanimljivog, inspirativnog čovjeka i on je stvarno jedan mali generator energije, rekao je Bogdan, nahvalivši cijelu ekipu i atmosferu koja vlada na snimanju.

Život na relaciji Zagreb-Beograd

A odlična atmosfera vladala je i na snimanju filma “Otac” Srđana Golubovića, čija se premijera tek očekuje. Uloga mu je pripala nakon iznenadne smrti prerano preminulog Nebojše Glogovca, a on je prema Golubovićevoj viziji prvotno trebao utjeloviti shrvanog oca kojem su zbog siromaštva oduzeli djecu.

Nažalost, dogodilo se ono što se dogodilo, tako da je sve bilo neplanirano. Srđana i Jelenu znam dug niz godina i nakon što se to dogodilo održali su audiciju na području cijele bivše Jugoslavije. Prošao sam na njoj i tako je zapravo došlo do suradnje. Mislim da je to bilo nešto najzahtjevnije što sam do sada radio, ali bez obzira na to, bilo mi je lijepo, rekao je glumac, opisavši Srdana Golubovića kao “inspirativnog i zanimljivog” redatelja koji umije “teške zadatke preokrenuti u nešto zanimljivo i izazovno”.

Bogdan je otkrio kako nema nikakve provjerene obrasce ili rituale kojima se vodi tijekom priprema za ulogu te kako priprema ovisi o težini pojedine uloge, ali i kako između hrvatske i srpske produkcije nema nikakve razlike. Skromni glumac svoj uspjeh na srpskoj sceni opisuje kao “sretan splet okolnosti”, no činjenica je da je potrebno puno više od toga.

Nije da sam ja jedan od najtraženijih glumaca u Srbiji, nego jednostavno kad negdje nešto radiš, jedan posao vuče drugi. Također, sve su to neke povezane ekipe. Kad radiš tamo i kad si s tim autorima na okupu, automatski si im bliže, pa je nekako logično da radiš jedan posao za drugim, rekao je Bogdan, dodajući da slobodno vrijeme najviše voli provoditi u intimi svog doma, a zbog posla ga sve češće zamjenjuje Beogradom.

Obožavam Beograd. Ondje se osjećam kao kod kuće. To je stvarno metropola, košnica. Osjećam se jako dobro u njemu i presretan sam što mogu kombinirati Zagreb i Beograd. To mi stvara neki drive, osjećam se živo i mislim da je stvarno sreća živjeti u takvim okolnostima, rekao je proslavljeni glumac, a svoj privatni život krije kao zmija noge.