Home Politika KAVAZOVIĆ: Protiv Bošnjaka se vodi specijalni rat; potrebna nam je građanska BiH

KAVAZOVIĆ: Protiv Bošnjaka se vodi specijalni rat; potrebna nam je građanska BiH

SHARE

Ne samo u predizborno vrijeme, politička previranja u Bosni i Hercegovini nastavljena su i nakon 7. listopada . Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović kaže u intervjuu za agenciju Patria da nije na vjerskim zajednicama da se miješaju u dnevnu politiku, ali je istovremeno nerealno očekivati da ignoriraju događanja u društvu, tim prije jer su zainteresirane za svakodnevni život građana. Također, Kavazović kaže da je Bosni i Hercegovini potrebna građanska država koja će biti liberalna i europska.

Upitan da komentira kako gleda na budućnost   Bosne i Hercegovine Kavazović kaže  da nije na vjerskim zajednicama da se miješaju u dnevnu politiku i da čine  sve kako bi Islamsku zajednicu sačuvali od politizacije.

“Ipak, ne možemo i ne smijemo se ponašati kao da nas se ono što se u državi događa ne tiče. Mi smo jako zainteresirani za svakodnevni život građana, jer su među njima i članovi i pripadnici Islamske zajednice. Zainteresirani smo i za očuvanje i unapređenje države, jer je to jedini okvir u kome je moguće ostvariti sva građanska i druga prava”, rekao je Kavazović te dodao:

-Često u javnom diskursu možemo čuti kako pojedini političari tvrde da, ukoliko nešto od njihovih političkih želja ne bude ispunjeno, «neće biti ni Bosne i Hercegovine». To doživljavamo kao zlonamjerne izjave, čiji je cilj da se državnost Bosne i Hercegovine relativizira i dovede u pitanje, naglašava Kavazović.

“Potrebna nam je građanska BiH”

Kavazović je mišljenja kako će Bosna i Hercegovina opstati zato što je većina njenih građana (Bošnjaci) smatraju jedinom domovinom. Mišljenja je da Bosnu i Hercegovinu treba urediti na građanskim temeljima kako bi  postala moderna i liberalna država.

“Bosna i Hercegovina, kao država, i svijest o njenoj državnosti većine njenih građana, nadživjeli su i veća i opasnija osporavanja. Ona će preživjeti, i to ne zato što je to želja određenih međunarodnih faktora. Ona će trajati, jer je većina njenih građana doživljava jedinom domovinom. Više me brine kakva će ona biti, kako uređena i koliko privlačna za buduće generacije. Potrebna nam je moderna, liberalna i građanska država. Treba nam europski uređena država i u njoj bosanskohercegovačka šara. Boja koja će dominirati mora biti plava, europska. Mi u Islamskoj zajednici oko toga nemamo dvojbe”, mišljenja je Kavazović.

“Siguran sam u vjerski identitet Bošnjaka”

Komentirajući odnos nacionalnog i vjerskog identiteta kod Bošnjaka Kavazović kaže da je ljubav prema domovini  dio imana (islamskog vjerovanja).

“Ne da se može biti musliman i dobar građanin zemlje u kojoj se živi i patriota, nego je to obveza. Obveza vjernika je da brine o općem dobru. Ja sam siguran u vjerski identitet Bošnjaka. Naš narod ni daleko agresivniji projekti nisu uspjeli odvojiti od vjere. Ni pedeset godina sustavne ateizacije, ni sustavno uvjeravanje da se s drugima može živjeti u miru samo ako se odreknete vlastitog identiteta to nisu uspjeli postići. I ove nove izazove našem islamskom identitetu mi ćemo, voljom Božjom, svladati”, rekao je Kavazović.

Upitan da komentira tvrdnju da Dodik i Čović svoju političku egzistenciju grade na zastrašivanju svojih glasača od Bošnjaka s jedne strane i mišljenje ministra  unutarnjih poslova Njemačke Thomas de Mazieres o bosanskim muslimanima u izuzetno pozitivnom kontekstu, s druge strane  Kavazović kaže da nije dobro da se odnosi ovdje ili bilo gdje grade na strahu, nepovjerenju i mržnji. “To nikada i nikome nije i neće donijeti dobro. Nadam se da će to i ovdašnji političari uvidjeti”, smatra Kavazović

Specijalni rat protiv Bošnjaka 

Kavazović se referirao na tvrdnju o ugroženosti Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Kaže da nije dobro da se Bošnjake gura u rezervat na marginama Europe.

– Mislim da ne bi bilo dobro za budućnost Balkana da se Bošnjaci počnu osjećati kao da ih se gura u neku vrstu rezervata na marginama Europe, gdje ne odlučuju o sebi i o svojoj budućnosti. Naročito to ne bi bilo dobro nakon svega čemu smo bili izloženi, i mi i država Bosna i Hercegovina devedesetih, rekao je Kavazović te dodao:

“Mislim da bi se oni koji vode takvu politiku trebali ozbiljno zamisliti nad mogućim posljedicama svojih postupaka. Osim što smo brojčano u prednosti, ako je to neka prednost, mi smo u najdelikatnijoj poziciji. Ovom narodu se prijeti skoro na dnevnoj osnovi. Proglašavaju nas Turcima, kako bi se oživjeli politički koncepti iz 19. stoljeća; ukazuje se na naše muslimanske korijene, kako bi nas predstavili kao prijetnju Europi i kako bi se protiv nas mobilizirala krajnja desnica i ekstremisti; okrivljuje nas se za urote protiv drugih, a protiv nas se vodi specijalni rat… Kada na otvorene prijetnje kažemo da ćemo se braniti od agresije, okrivljuje nas se da smo militantni. Mi želimo da svi građani Bosne i Hercegovine postanu i građani Europske unije. Drago nam je da su neki naši susjedi to postigli zahvaljujući svom nacionalnom imenu. Ali, nije dobro da je jedno ime za Europu dobro, a drugo nije”, zaključio je Kavazović u intervju agenciji Patria