Home Vijesti Najviše oboljelih u Ljubuškom, najmanje u Posušju

Najviše oboljelih u Ljubuškom, najmanje u Posušju

SHARE

Epidemija gripe bliži se svome vrhuncu.

Kakvo je stanje kad je u pitanju Zapadnohercegovačka županija novinari Radija Posušje odgovor su potražili u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, odakle stiže potvrda da je tijekom protekloga tjedna zabilježen najveći broj prijava.

Gripa je u punom jeku, a za očekivati je da će gripa ovim intenzitetom harati još petnaestak dana.

Epidemiolog prof.dr. Ivan Vasilj na pitanje o broju oboljelih kaže: „Imamo veliki broj slučajeva gripe i bolesti sličnih gripi. Nećemo govoriti o brojkama. Miješaju se simptomi gripe i bolesti sličnih gripi, pa je ponekad bez laboratorijske potvrde teško reći. U kontaktu sam s federalnim Zavodom za javno zdravstvo. Ima na stotine oboljelih. U Zapadnohercegovačkoj županiji najviše je prijavljenih u Ljubuškom, a najmanje u Posušju“, kazao je konzultant Zavoda dr. Vasilj.

Svakih deset godina bilježi se veći val gripe, kao što je slučaj ove godine.

Prema predviđanjima dr. Vasilja sam vrhunac gripa bi mogla doseći do polovice veljače, kada se očekuje smanjenje broja oboljelih.

Podsjetimo, Zavod za javno zdravstvo ŽZH distribuirao je po našim domovima zdravlja 1 500 doza cjepiva, koje je podijeljeno prema prioritetima, među kojima su u prvom redu kronični bolesnici, bubrežni, srčani i plućni bolesnici, oboljeli od šećerne bolesti i osobe starije životne dobi.

Cijepivo predstavlja dobru zaštitu, ali ne i stopostotnu. No ipak ukoliko dođe do oboljenja simptomi su puno manje izraženi.

Liječnici preporučuju izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje boravi veći broj ljudi, provjetravanje prostorija, održavanje higijene uz redovito pranje ruku tolom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja…