Home Društvo PRATITE UŽIVO VIII. zasjedanje HNS-a

PRATITE UŽIVO VIII. zasjedanje HNS-a

SHARE

U Mostaru je započelo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na kojem se okupilo oko 600 izaslanika, predstavnika 14 hrvatskih političkih stranaka koje djeluju u Bosni i Hercegovini.

PRATITE UŽIVO NA LINKU:
https://livestream.com/accounts/27706910/events/8539938

Poziv na zasjedanje dobili su svi izabrani dužnosnici političkih stranaka s hrvatskim predznakom koji su na proteklim izborima osvojili mandate u županijskim skupštinama, parlamentu Federacije BiH i parlamentu BiH, te općinski i gradski vijećnici koje su svoje mandate dobili na lokalnim izborima 2016. godine.

Uoči početka zasjedanja predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je usvajanje Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, ključnog dokumenta koji će, kako je kazao, odrediti smjernice djelovanja hrvatskih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini.

– Osnovne smjernice Deklaracije obuhvatit će sve segmente života kada je u pitanju unutarnji plan, tako i vanjska politika, euroatlantski put BiH, i na poseban način šalju poruku o položaju hrvatskog naroda. Uvjeren sam da je ono što smo napisali, uz neke moguće korekcije na Saboru, dobra osnova za partnerski odnos s predstavnicima bošnjačkog i srpskog političkog života – kazao je Čović.

Dodao je kako će Deklaracija biti usvojena konsenzusom te će, u skladu s tim, biti obvezujuća za hrvatske političke subjekte, potpisnike Deklaracije.

Također, na današnjem zasjedanju bit će izabran novi predsjednik HNS-a, Predsjedništvo HNS-a, Sud časti HNS-a, a očekuje se da novi mandat na čelu HNS-a ponovno dobije Dragan Čović.