Home Šport Svjetskoj rukometnoj federaciji teško palo dijeljenje videa s 10 odlučujućih trenutaka utakmice...

Svjetskoj rukometnoj federaciji teško palo dijeljenje videa s 10 odlučujućih trenutaka utakmice Hrvatska-Njemačka, hoće li se sada promijeniti rukometna pravila?

SHARE

Završeno je Svjetsko rukometno prvenstvo u Njemačkoj, te se vrijedi podsjetiti što se proteklih dana pisalo o njemačkim medijima, posebice nakon što su Nijemci izbacili Hrvate. 

Spiegel Online je tada ranije objavio i poveći prilog sa video snimkom Hrvatskog rukometnog saveza o “Deset odlučujućih trenutaka”utakmice Hrvatske i Njemačke koja, kako piše taj madij,  „pokazuju kontroverzne scene s utakmice Hrvatska – Njemačka, osobito s hrvatskog stajališta“.

I ostali njemački mediji su prenosili kako se Hrvatski rukometni savez žalio na suđenje dvojice danskih sudaca Martina Gjedinga i Madsa Hansena.

Njemački mediji također su prenosili kako su danski suci uvidjeli svoje pogrešne odluke s te utakmice. Posebice im je jasno kako su teško pogriješili dvije minute prije kraja kada su Hrvati trebali izjednačiti a suci su umjesto prekršaja Fabiana Wiedea svirali prekršaj u napadu Igora Karačića.

Video snimka s 10 ključnih grešaka danskih sudaca objavio je i Spiegle Online / Foto: Screenshot
Video snimka s 10 ključnih grešaka danskih sudaca objavio je i Spiegle Online / Foto: Screenshot

Svjesni svojih pogrešaka danski suci sada predlažu da se i u rukometu uvede pravilo koje postoji u mnogim dvoranskim sportovima kada treneri imaju pravo na ‘challenge’, tj. traženje od sudaca da prekinu utakmicu i odu pogledati sporni detalj.

Njemački mediji prenose izjave danskih sudaca koji tvrde kako “nisu namjerno griješili na štetu Hrvata”. Sada se opravdavaju i  kažu da je  postojao ‘challenge’ ne bi sudili prekršaj Karačiću i tako kumovali pobjedi Njemačke u utakmici koja je Hrvatsku ostavila bez mogućnosti borbe za medalju.

Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF), su teško pale hrvatske kritike sudaca te pogotovu “dijeljenje po društvenim mrežama video snimki s 10 grešaka sudaca u utakmici Hrvatske protiv Njemačke. Iz IHF-a su bili poručili kako su otvoreni za sve prijedloge koji će poboljšati rukomet i da će o njima raspravljati kad završi ovo SP.