Home Gospodarstvo Čapljinci sadili smokve, a Stočani trešnje

Čapljinci sadili smokve, a Stočani trešnje

SHARE

S ciljem poticaja razvoju poljoprivrede u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u prošloj su godini poticana i kapitalna ulaganja. Tako je temeljem članka 11. Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji i Naputka o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora odlukom Donke Jovića, resornog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, donesena odluka o odobravanju isplate novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete za biljnu proizvodnju. Uz ostalo riječ je o poticajima za podizanje novih nasada smokve, trešanje, šipaka, oraha i šljiva.

Za podizanje novih nasada smokve poticaj je dobilo šest klijenata od čega pet iz čapljinske i jedan iz stolačke općine. Odobreni iznosi kreću se od 1.330 do 1.995 maraka. Za podizanje novih nasada trešnje poticaj je dobilo dvanaest proizvođača, zanimljivo svi iz stolačke općine, a odobreni iznosi kretali su se u rasponu od 1.163 pa do 1.995 maraka.

Za podizanje novih nasada šipka poticaju su dobila samo dva subjekta iz čitlučke i stolačke općine, a odobreni su iznosi od 1.995 i 1.064 marke.

Valja reći da je poticaj za podizanje novoga nasada oraha dobio samo jedan proizvođač i to iz Prozor Rame. Iz te općine, Prozor Rame, poticaj za podizanje nasada šljive, dobila su 63 klijenta.

Obračun za podizanje novih nasada smokve, trešnje, šipka, oraha i šljiva, vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 665 maraka za 0,1 hektar, odnosno 665 maraka po dulumu.