Home Crna kronika Tajne snimke iz klaonice: Kolju bolesne krave i izvoze ih u EU

Tajne snimke iz klaonice: Kolju bolesne krave i izvoze ih u EU

SHARE

Jedna klaonica u Poljskoj je noćima, kada nije bilo veterinara, klala krave toliko bolesne da nisu mogle ni stajati. Njihovo bi meso obilježili kao zdravo, a radnici su strugali trulež i ‘uljepšavali’ ga

Tajne snimke koje su snimili poljski istraživački novinari pokazuju da je meso koje dolazi iz jedne njihove klaonice nije sigurno za ljude kako oni to navode na ambalažama.

Naime, u klaonicu dolaze i bolesne krave, koje su u toliko lošem stanju da jedva stoje, a iz kamiona ih zaposlenici nose na klanje, piše Guardian.

Stručnjaci koji su pogledali snimku kazali su da je to meso upitne kvalitete i zdravstveno neispravno. Pozvali su poljsku vladu da odmah djeluje i obavijesti sve ostale europske države u koje Poljska izvozi meso. Prema službenim podacima, Poljska je 2017. godine izvezla junetine u vrijednosti 1,5 milijardi dolara. 

Poljski novinari infiltrirali su se u klaonicu krajem prošle godine. Jedan od njih, Patrik Ščepaniak je u klaonici radio skoro tri tjedna. Za svoju televiziju za rekao da bi zaposlenici, umjesto da meso pošalju na veterinarsku kontrolu, obilježili kao sigurno za ljudsku konzumaciju. 

– Nadređeni bi mi naredili da obilježim meso kao zdravo i da ga uljepšam. Vjerujte mi, bilo je užasno. Od smrada trulog mesa vam se povraća. Moj zadatak je bio da ga uljepšam tako da bih nožem ostrugao trule dijelove – rekao je za Guardian.

Izbrojao je 28 krava toliko bolesnih da nisu mogle ni stajati. Njih bi klali po noći, kada nije bilo veterinara. Oni bi došli ujutro, potpisali bi certifikate, a nisu ni pogledali meso. Jednom kad meso dobije certifikat više ne prolazi provjere.

Oko 80% junetine koja se proizvede u Poljskoj namijenjena je za izvoz.