Home Društvo KOMARNA | ‘Super su Kinezi, iznajmio sam im čak 70 kreveta, i...

KOMARNA | ‘Super su Kinezi, iznajmio sam im čak 70 kreveta, i to na tri godine!’

SHARE

Mala Komarna, dosad poznata po svom najpoznatijem vikendašu, dugogodišnjem političaru barba Luki Bebiću, ali u vrijeme Jugoslavije i kao ljetovalište bosanskohercegovačkih moćnika i intelektualaca, postat će u sljedeće tri godine najživlje gradilište u Hrvatskoj, a kad se dovrši najveći most u zemlji, dobit će i pravu građevinsko-turističku atrakciju, piše Slobodna Dalmacija.

S komarnjanske strane bit će u apartmanima smještani kineski i hrvatski inženjeri koji rade na izgradnji Pelješkog mosta, a na pelješkoj strani podignut će se kontejnersko naselje za sedam stotina kineskih radnika. Bit će to pravi grad uz more.

S kineskim je poslodavcima najbliži Ivo Jerković Bili, okretni 24-godišnjak koji je do 2021. godine otkazao sve najavljene turiste i sedamdesetak ležaja iznajmio inženjerima, prevoditeljima i logistici, a kod njega kineski kuhari spremaju i spizu, dok je i dio ureda smješten kod njega.

– Prvi su došli u srpnju, dva šefa i inženjeri, a onda ih je dolazilo još i još i još… Trenutno je kod mene pedesetak kineskih i isto toliko hrvatskih inženjera. Ne može se ne primijetiti ozbiljnost kojom Kinezi pristupaju ovom poslu; pri zapošljavanju traže referencije, sve papire i iskustvo, ne zanima ih ništa ‘preko veze’. Bio je i glavni direktor, jako mlad, čini mi se 1986. godište. Svaki šef ima svoga šefa, a izjave i fotografiranje ili ulazak u zonu gradnje je najstrože zabranjeno bez dozvole s vrha. Nema ćakula i zaustavljanja, nema šanse da se lipa isplati a da ne ide preko računa.

– Većina fizikalaca, koliko sam shvatio dolazi u travnju i spavat će u kontejnerskom naselju. Mislim da nama koji smo iznajmili apartmane i otkazali našim ljetnim turistima neće biti štete, ali bogme, ne stajem dan-noć, stvarno je puno posla – objašnjava Ivo, koji će pored svog restorana otvoriti ovog ljeta – logično – i kineski restoran.

– Glavni kineski kuhar je profesionalac sto-nasto, hrana koju priprema je izvrsna, samo sam primijetio da stavljaju u sve đumbir. Ako bude moguće, zamolit ću ga za pomoć pri otvaranju kineskog restorana. A znate što mi je bilo najčudnije; ovog ljeta pored tisuća gostiju koje imamo iz cijele Europe, prvi put su mi bili – Kinezi. Je l’ to podudarnost slučajna, a ko zna. Uglavnom bit će nam živo i veselo ove tri godine – kaže Ivo Jerković, koji nas je gliserom provozao oko kineske dizalice, broda s elementima i remorkera usidrenih u malostonskom zaljevu: kad se zabijaju piloti duboko u dno, odjekuje kilometrima uokolo…

Više o turističko-graditeljskom procvatu Komarne možete pročitati na portalu Slobodne Dalamcije.