Home Crna kronika PATOLOGIJA DRUŠTVENIH MREŽA Nakon strašnog ubojstva u Solinu, ubojičin Facebook profil mnogo...

PATOLOGIJA DRUŠTVENIH MREŽA Nakon strašnog ubojstva u Solinu, ubojičin Facebook profil mnogo je toga razotkrio. Poznati psiholog uočio je nekoliko zanimljivih detalja

SHARE

U petak je Solin, miroljubivi antički gradić u blizini Splita potreslo stravično ubojstvo. Luka Juretić (24), pristojan i drag susjed s gornjeg kata pozvonio je na vrata vremešnom bračnom paru. Otvorila mu je gospođa Senka (87) ne sluteći ništa, a on ju je upitao može li posuditi malo brašna. Pozvala ga je da uđe, no kada mu je okrenula leđa, Juretić ju je izudarao po glavi čekićem i batom. Starica je pala na pod i onesvijestila se.

Zabrinuti susjed

Potom se obrušio na njena muža Vicenca (92) kojemu je zadao 13 udaraca, pet batom za meso, a sedam čekićem. Za kraj ga je probo nožem u trbuh, a nesretni je starac umro. Mladić je potom od svojih žrtava ukrao sitne dragocjenosti i vratio se u stan gdje je mirno sjeo za kompjuter i nastavio igrati videoigre. Kada je njegov stravični zločin otkriven, čak se spustio s ocem kako bi vidio što se dogodilo susjedima.

Srećom, gospođa Senka probudila se iz nesvijesti i identificirala svog napadača, a mladić je uhićen. Određen mu je istražni pritvor, a tereti se za teško ubojstvo 92-godišnjeg Vicenca Uvodića na okrutan i podmukao način i iz koristoljublja te pokušaj teškog ubojstva njegove 87-godišnje supruge Senke, piše Slobodna Dalmacija.

Susjedi i prijatelji su u šoku jer kažu da se radi o susretljivom mladiću koji do sada, doznaje Slobodna, nije imao psihičkih problema niti se psihijatrijski liječio. Međutim, analizom Facebook profila Luke Juretića koji je otvoren pa se njegove objave mogu pratiti i do devet godina unazad, može se primijetiti određena patologija u objavama.

Jakov Prkić/CROPIX

Jakov Prkić/CROPIX

Na svome računu Juretić je uglavnom objavljivao linkove na pjesme omiljenih mu bendova, kao i isječke iz filmova. No, kao tinejdžer, 2011. godine, Juretić je nekoliko puta na svome zidu koji je javan pa ga može pročitati svatko, napisao kako će se ubiti. Pisao je to, izgleda, kako bi probudio sažaljenje djevojke koja ga je namjeravala ostaviti i tako manipulirao njome.
U manje od pola sata 20. travnja 2011. Juretić je tri puta za redom napisao:

„Ja ću se stvarno ubiti“, potom (kada je vidio da nema dovoljno reakcija prijatelja na Facebooku), „Ja ću se majke mi ubiti“ te na kraju „Zbogom svijete, sad se stvarno idem ubiti“. Samo dva dana kasnije izveo je novu, nezapamćenu manipulaciju. „Ovako, recite XY da ću se ubiti ako mi ne da priliku da se pomirimo“, napisao je Juretić te objavio puno ime i prezime djevojke koja je ‘krivac’ njegovom tobožnjem suicidu.

Facebook

Facebook

U komentarima pod post poručio je djevojci ‘da ima pet minuta da se javi’ i da je ‘ozbiljan’, a naveo je i djevojčin broj telefona i naložio prijateljima da ju nazovu za što im je dao rok od pola sata. Kada mu se javila kazao je da se ide ‘obisit na Majdan’ te da je ‘sama to tražila’ kao i da mu ‘ne dolazi na pogreb’.

Kako nema podataka da je psihijatrijski liječen, na ovakvo ponašanje, izgleda, nitko nije reagirao. Juretićevo manipuliranje na Facebooku nitko od njegovih brojnih prijatelja nije uočio kao nešto problematično.

Grandiozna ideja

Facebook profil solinskog ubojice za naš portal komentirao je ugledni psihoterapeut prof. Ivan Modrušan. Čim smo ga nazvali kazao nam je da on ne može dati temeljitu stručnu analizu osobnosti Luke Juretića samo na osnovu njegova Facebook profila, no da je na njemu uočio nekoliko zanimljivih detalja:

“Iako je ovo nepouzdano, iz jedne od prvih slika koje sam uočio na njegovom profilu, psihoanalitičar bi mogao iščitati svašta. Slika prikazuje malu mačku koja baca sjenu, projekciju lava. U malenoj mački čuči lav… U onom što je napravio ima nečeg grandioznog. Nitko ga nije shvaćao ozbiljno, no on je ovim činom napravio od sebe heroja, a na to ga je natjerala grandiozna ideja. Od mačke je postao lav”, govori nam profesor Modrušan te naglašava kako su ovakve interpretacije, iako su često dio javne rasprave, vrlo nepouzdane te se nikako ne smiju shvaćati ozbiljno.

Facebook postovi u kojima je budući ubojica prijetio samoubojstvom nisu bile ozbiljne poruke, već način privlačenja pažnje smatra profesor Modrušan. Iz viceva i objava koje je mladić dijelio sa svojim prijateljima, vidljivo je da je imao problem s identitetom, kazao nam jen psihoterapeut.

“U tim godinama mnogi imaju problem identiteta, no to rijetko kada dovede do ovakve katastrofe. Nagađam da je bio mladi dečko, pogubljen i bez stvorenog moralnog kriterija. Osjećaj nesreće i izgubljenosti rezultirao je ljutnjom i frustracijom. No, što se točno odvijalo u njegovoj glavi, utvrdit će istraga i vještačenja”, zaključio je prof. Modrušan.

Lice s ožiljkom

Ovo nije prvi puta da se nakon stravičnog zločina otkrije patološko ponašanje počinitelja zločina na društvenim mrežama. Prošle nas je godine zapanjilo nekoliko stravičnih ubojstava, kao i njihovi profili na društvenim mrežama ubojica.

U rujnu 2017. Ivan Nujić (41) ubio je oca u njegovom stanu u Travnom, a 21 godinu prije i majku zadavivši je telefonskom žicom nakon čega je tijelo raskomadao sjekirom i spremio ga u ostavu. I Facebook profil ovoga ubojice pokazivao je da s njim nešto nije u redu te da mu je potrebna pomoć, a možda i liječenje na nekom zatvorenom odjelu gdje ne bi bio opasan za okolinu. Bio je vrlo aktivan na Facebooku, a njegove poprilično psihotične objave vrvjele su ludilom, Isusom, Stepincem i veličanjem nasilja, osobito nad ženama. Samo dan prije nego što je oca prvo davio da bi mu potom prerezao grkljan, Nujić je objavio eksplicitan i nasilan status iz kojega se moglo naslutiti što namjerava učiniti.

Tin Šunjerga/Facebook

Tin Šunjerga/Facebook

Šokirao nas je i Facebook profil Tina Šunjerge koji je u proljeće 2018. bešćutno hicima u potiljak likvidirao svoje roditelje zbog zabrane izlazaka. Šunjerga je na svom Facebooku rado pozirao u pozi opasnog gangstera u društvu svog psa Zeusa.

Sablaznio nas je i Instagram profil mladoga ubojice Davida Komšićakoji je s 88 uboda nožem prekinuo život trudne Kristine Krupljan. Kao profilnu sliku na Instagramu Komšić još uvijek ima Al Pacina iz filma Lice s ožiljkom, a često je objavljivao fotografije u kojima izruguje policiju. ‘Bog prašta svima, ali mafija ne’, stoji uz jednu njegovu fotografiju.