Home Zanimljivosti Imate iPhone ili Mac računalo? Odmah isključite aplikaciju FaceTime

Imate iPhone ili Mac računalo? Odmah isključite aplikaciju FaceTime

SHARE
Bug otkriven u Appleovoj popularnoj aplikaciji FaceTime za video i audio pozive, omogućava drugima da vas čuju i vidi prije nego što uopće odgovorite na njihov poziv.

Ova je pogreška postala viralna na Twitteru i drugim društvenim mrežama kad su se brojni korisnici počeli žaliti da se bilo koji iPhone može pretvoriti u uređaj za prisluškivanje bez znanja korisnika.

Hacker News je testirao pogrešku na iPhoneu X koji pokreće najnoviji iOS 12.1.2, a bug je potom repliciran FaceTime pozivom na MacBook koji koristi macOS Mojo.

Evo kako vas netko može špijunirati koristeći FaceTime

Problem je zapravo dizajnerske prirode i nastaje vrlo jedmnostavno. Dovoljno je da pokrenete FaceTime video poziv s bilo kojim iPhone kontaktom.

Dok birate poziv prijeđite prstom prema gore s dna zaslona iPhone uređaja i dodirnite “Add Person”.

Dodate li u ekranu “Add Person” svoj telefonski broj, to će pokrenuti grupni FaceTime poziv, uključujući vas i osobu koju ste prvi put nazvali, a nju ćete moći čuti čak i ako još nije prihvatila poziv.

Ima toga još. Ako osoba koju ste prvi put nazvali pritisne gumb za smanjivanje glasnoće ili odbaci poziv, uključit će se i kamera na njenom iPhoneu. To će pokrenuti videozapis s iPhone uređaja u vrijeme dok će se na zaslonu još uvijek prikazivati dolazni poziv, piše Tportal.hr.

Kako isključiti FaceTime na vašem iPhoneu i Macu

U Appleu kažu da su svjesni problema te da su pronašli rješenje koje će objaviti u ažuriranju softvera tokom tjedna. A dok tvrtka ne objavi popravak, jedino rješenje za korisnike jest onemogućiti značajku videopoziva FaceTime na svom iPhoneu. A da biste onemogućili FaceTime trebate učiiti ovo:

Na iPhoneu idite na Postavke, pomaknite se prema dolje da biste pronašli ikonu “FaceTime” i isključite je.

Na Mac računalu otvorite aplikaciju FaceTime, kliknite na FaceTime u gornjem lijevom kutu trake izbornika, a zatim kliknite “Isključi FaceTime”.