Home Crna kronika Muž je skoro ubio! Uslijedio šokantni odgovor načelnika policije

Muž je skoro ubio! Uslijedio šokantni odgovor načelnika policije

SHARE

Portalu Dnevno.hr javila  se Marijana Balić, mlada majka iz Splita koja vodi bitku za skrbništvo nad svojim maloljetnim djetetom.

Požalila se na rad Centra za socijalnu skrb, ali i Druge policijske postaje koju vodi načelnik Ante Balov.

Prema njenim riječima, bivši suprug Frane Gančević, preko roditelja i privatnog odvjetnika, ima veliki utjecaj na rad institucija u ovom slučaju.

Marijana Balić radi u zdravstvu i poznaje pravnu proceduru, pa stoga smatra da pojedine osobe, na štetu interesa djeteta, štite Franu Gančevića, kojeg je već ranije prijavljivala zbog obiteljskog nasilja.

Sve je kulminiralo u nedjelje oko 19.30h, kada je Marijana, u pratnji majke, došla preuzeti dijete. Prethodno je razgovarala telefonom s bivšim suprugom, a on joj je navodno rekao kako je bolestan, i da više ne može paziti na dijete.

Auto su parkirale ispred kućne adrese na kojoj žive baka i tetka Frane Gančevića. Ispred ulaza, prvo su srele tetku koju je Marijana pitala gdje joj je dijete?

Marijana tvrdi da joj Franina tetka nije htjela odgovoriti. Nekoliko trenutaka kasnije, pojavio se Frane Gančević koji je u rukama držao vatrogasni aparat.

Tim aparatom, navodno je pokušavao udarati Marijanu koja se zajedno s majkom, skrivala iza Franine tetke. Uznemirenim glasom, Marijana priča kako ih je Frane čitavo vrijeme pljuvao. Marijaninu majku, uspio je uhvatiti za lice, otvoriti joj usta, i u njih pljunuti.

Spas su našle u automobilu. Frane je nešto kasnije otvorio stražnja vrata vozila, i bacio dijete na zadnje sjedalo. Marijana govori kako je tada iskoristio priliku da još jednom na njih pljune.

Prestravljene žene, zvale su policiju koja je došla na uviđaj. U međuvremenu je nestao vatrogasni aparat ali Marijana tvrdi da ga policajci nisu niti pokušali tražiti. Rekli su joj samo da se smiri. Franu Gančevića nisu priveli, zato što je ima liječničku ispričnicu radi viroze. Sljedeće jutro, u ponedjeljak 28.01., Marijana je otišla kod svog odvjetnika.

Tijekom prijepodneva, policija i dalje nije privela Franu Gančevića, koji joj oko 14h šalje poruku na mobitel, u kojoj traži da mu oko 18h dovede dijete, na istu adresu gdje je fizički napadnuta. Marijana misli da se ovdje radi o klasičnom pokušaju ubojstva koje policija želi zataškati.

Zbog nepovjerenja, odlučila se obratiti Ravnateljstvu MUP-a. Ubrzo nakon što ih je nazvala i objasnila im situaciju, Frane Gančević je priveden, ali prema njenim informacijama, policija je protiv počinitelja podigla samo prekršajnu prijavu.

Prije nego što je novinare zamolila da objave njenu priču, Marijana Balić, posljednji je put pokušala razgovarati s načelnikom Druge policijske postaje u Splitu.

Taj razgovor je odlučila snimiti. Načelnik Ante Balov, kroz razgovor joj je rekao kako zna da ga Marijana snima, no to ga nije zaustavilo, od davanja, poprilično skandaloznih izjava.

Ispada da je famozna Istanbulska konvencija, samo mrtvo slovo na papiru. Tijekom razgovora, nakon što joj načelnik govori da osumnjičeni ima liječničku ispričnicu, Marijana gubi živce.

Umjesto da je umiri, načelnik joj govori da ga zovu roditelji osumnjičenika. Isto tako, načelnik Balov ovako opravdava (ne)postupanje policije i razgovore s roditeljima Frane Gančevića.

„Vi se svađate, vi se tučete, ja sam vam kriv. Vi se svađate, vi se tučete, za to ćete odgovarati vi, a ne oni. Oni se žale i oni zivkaju okolo. Dok god vi budete zivkali okolo, mi ne možemo radit.„ 

Na pitanje Marijane Balić, gdje je vatrogasni aparat koji je Frane Gančević koristio u napadu, načelnik Ante Balov, ne daje nikakav odgovor.

Uznemirena zbog cijelog razgovora, Marijana nakratko povisuje ton na načelnika. Njegova reakcija, uistinu je šokantna.

Načelnik Balov joj govori sljedeći: „Ako vi tako govorite, onda i vi često činite nasilje u obitelji.“ Dakle, temeljem tona njenog glasa, on žrtvu obiteljskog nasilja, optužuje za „često“ činjenje obiteljskog nasilja. Drugim riječima, žrtvu napada ubojitim oružjem, pretvara u nasilnika. U daljnjem razgovoru načelnik Balov upozorava, odnosno indirektno prijeti Marijani Balić da „ne čini kaznena djela.“ Ubrzo poslije tog upozorenja, načelnik prekida razgovor.

Prema našem mišljenju, postoji veliki društveni i javni interes za objavu snimke ovog razgovora. Policijski službenici, pogotovo načelnici policijskih postaja, ne bi smjeli olako shvaćati slučajeve obiteljskog nasilja. Optužiti žrtvu obiteljskog nasilja, da sama čini obiteljsko nasilje, zato što je u stresnom telefonskom razgovoru, nakon što je preživjela pokušaj ubojstva, povisila ton, stvarno je van svake pameti. Zvali smo Drugu policijsku postaju, ali su nam tamo rekli da ponovno zovemo u uredovno radno vrijeme i poklopili slušalicu. Izgleda kako u problematici obiteljskog nasilja, postoje teorija i praksa, koje se bitno razlikuju. Teorija je Istanbulska konvencija, dok je praksa očito načelnik Balov.